Ostatnio przy deszczu ledwo mogłem cokolwiek widzieć i chyba czas wymienić wycieraczki. Ktoś ma sprawdzone marki, które długo trzymają i nie piszczą? Zastanawiam się między Bosch, Valeo a może jakieś tańsze chińskie. Dajcie znać na co zwracać uwagę, jakie rozmiary i adaptery wybrać 🤔. Dzięki!
Jakie wycieraczki do auta naprawdę się sprawdzają?
Warto też rozważyć wycieraczki hybrydowe vs klasyczne. Hybrydy lepiej przylegają przy dużych prędkościach i są cichsze, ale klasyki są tańsze i łatwiej je wymienić. Sprawdź specyfikację na opakowaniu i dobierz długość pod konkretne ramię.
chyba Denso robią jakieś porządne modele, ale nie testowałem ich na dłużej
miałem Valeo i przy mrozie guma stawała się sztywna, a po przejściu na Bosch Aerotwin zamarznięty śnieg nie blokuje piór
u mnie valeo silencio, chodzą już drugi rok i zero piszczenia
Jeżeli chodzi o wycieraczki to ja patrzę głównie na jakość gumy. Bosch Aerotwin to hybrydy, cicho pracują i nie strzępią się po kilku deszczowych przejazdach. Ważne, żeby dobrać odpowiedni rozmiar i typ mocowania – np. U-clip czy H-hook w zależności od ramienia. Zimą osobno montuję płaskie, bo nie zbierają śniegu.
podbijam temat, sam nie wiem co wybrać ;)
ja biorę najtańsze i co sezon wymieniam, nie ma drama
trudno jednoznacznie powiedzieć, bo dużo zależy od auta i warunków. ja zwracam uwagę też na łatwość montażu i dostępność adapterów
wydaje mi się, że Michelin też coś tam kiedyś robił, ale nie jestem pewien czy dalej produkują
w zeszłym sezonie kupiłem tanie chińskie za 30 zł – guma popękała po miesiącu. Teraz mam Bosch Paravan i naprawdę ładnie zbierają wodę bez szurania