Jakie preparaty na kleszcze dla kota wybrać?

Przez Shakin · 02.07.2026, 12:50 · Zwierzęta · 8 wyświetleń
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie
Napisano 02.07.2026, 12:50
Od niedawna mój kot wraca z tarasu z przytwierdzonym kleszczem, próbowałem już go wyczesać, ale to niewygodne i nie zawsze działa. Myślałem o obroży, ale nie wiem czy to nie za mocna chemia, a może lepsze są spot-ony czy spray? Ktoś coś poleci co jest skuteczne i bezpieczne dla futra? Będę wdzięczny za opinie i doświadczenia 😉
Napisano 04.07.2026, 13:50
Jeśli chcesz dłuższą ochronę, spróbuj spot-onów (kropelki) nakładane między łopatkami kota. Zwykle jedna aplikacja działa 4–6 tygodni i kot nie zliże leku. My z weterynarzem używamy Frontline Combo – działało świetnie i żaden kleszcz nie przyczepił się ponownie.
Napisano 11.07.2026, 17:15
Mój kot od jakichś 2 lat ma obrożę Scalibor (wet polecił) i faktycznie po spacerach zero kleszczy, wcześniej kombinowałem ze sprayami i kropelkami, ale obroża jest najwygodniejsza.
Napisano 18.07.2026, 15:30
Ja daję Seresto i jest luzik, po prostu zapinasz obrożę i kot ma święty spokój.
Napisano 20.07.2026, 12:45
Wydaje mi się, że spray Beaphar działał, ale nie jestem do końca pewny i trzeba uważnie przeczytać ulotkę bo różnie mówią.
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie