Próbowałem już parę razy zacząć odkładać jakieś pieniądze, ale zawsze po kilku dniach brak motywacji i nie wiem gdzie szukac. Nie mam budżetu na kartce, obawiam się że to za skomplikowane. Może są jakieś proste sposoby albo aplikacje do śledzenia wydatków? Chciałbym coś, co nie zajmie mi godziny każdego dnia. Macie jakieś pomysły jak uformować nawyk oszczędzania? Z góry dzięki za porady 😊
Od czego zacząć oszczędzanie pieniędzy?
Spróbuj też metody kopertowej – wypłacasz gotówkę na określone kategorie (na jedzenie, na paliwo itd.) i jeśli koperta jest pusta, to po prostu nie wydajesz więcej.
Fajny temat, warto od razu zacząć działać 😊
U mnie się sprawdziła aplikacja Money Manager, prosta i czytelna.
Polecam odkładać resztki z zakupów w skarbonce.
Podbijam temat, bo sam chcę ogarnąć oszczędzanie.
Ja bym zaczął od przejrzenia wszystkich miesięcznych wydatków i przypisania każdej pozycji do kategorii. To pokazuje, gdzie ucieka najwięcej kasy i możesz szybko wyeliminować niepotrzebne subskrypcje czy wydatki.
Ja robię wyzwanie 30 dni bez zbędnych zakupów i pomaga.
Też się nad tym zastanawiam.
Moim zdaniem automatyzacja to klucz. Ustaw stały przelew z rachunku głównego na konto oszczędnościowe zaraz po wypłacie i nie dotykaj tych pieniędzy.
Wydaje mi się, że lepiej odkładać mało, ale regularnie, niż za dużo naraz.
Kiedyś założyłem subkonto oszczędnościowe i co miesiąc automatycznie przelewałem tam 100 zł – po roku miałem fajną sumkę.
Z mojej perspektywy ustawić limity na karcie jest najlepszym sposobem, bo po przekroczeniu musisz się powstrzymać.
Ja zacząłem od wyzwania 52 tygodni, czyli pierwszy tydzień 1 zł, drugi 2 zł i tak dalej – na koniec wyszło całkiem sporo.
Chyba warto zacząć od prostej tabeli w zeszycie, jeśli nie masz ochoty na aplikacje.
Najpierw spisz wydatki i tyle.
Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale słyszałem, że metoda 50/30/20 całkiem działa.
U mnie jest tak samo, zawsze kończy się na planach.