Zmieniam kuchnię i nie wiem, czy lepiej kupić lodówkę do zabudowy, czy wolnostojącą. Mam ograniczoną przestrzeń, ale zależy mi też na estetyce. Podobno do zabudowy trzeba uwzględnić szczeliny wentylacyjne, a wolnostojące mogą nie pasować do zabudowy mebli. Czy ktoś ma doświadczenia z obiema opcjami? Będę wdzięczny za każdą radę :-)
Lodówka do zabudowy czy wolnostojąca – którą wybrać?
Miałem kiedyś zabudowaną lodówkę i serwisując ją wyciągać meble to była katorga. Teraz wolnostojąca jest dużo wygodniejsza.
Podbijam, bo chcę dowiedzieć się więcej przed zakupem.
Fajny temat, sam też się nad tym zastanawiałem.
Lodówki do zabudowy zazwyczaj mają dodatkową warstwę izolacji i droższy montaż, a wolnostojące możesz wsunąć gdziekolwiek, no i jest więcej modeli do wyboru. Warto też sprawdzić, czy meble mają odpowiednie otwory wentylacyjne – to kluczowe dla żywotności sprzętu.
Ja mam wolnostojącą i wolę, bo mogę ją przesunąć i łatwiej serwis jest robić.
Sprawdź głębokość szafek – większość zabudowy ma 55 cm głębokości plus front. Standardowa wolnostojąca to 60 cm, więc lepiej wypełnia wnękę i oferuje większą pojemność użytkową.
Wolnostojąca > do zabudowy imo, bo więcej modeli i lepszy stosunek pojemności do ceny.
Do zabudowy spoko wygląd, ale wolnostojąca taniej wychodzi i więcej funkcji bywa.
Wydaje mi się, że do zabudowy cicho pracuje, ale nie jestem fachowcem.
Kiedyś kupiłam wolnostojącą i narzekałam na hałas – mój Whirlpool był głośny. Z kolei Bosch do zabudowy śmiga mega cicho, więc teraz bym wybrała ten drugi.
Ciekawe opinie, też bym chciał coś wybrać.
Hmm chyba wolnostojąca lepiej chłodzi, ale mogę się mylić.
Jeśli zależy Ci na płynnej linii zabudowy i estetyce, wybierz model do zabudowy. Ale pamiętaj, że wolnostojąca łatwiej idzie serwisować i lepiej odprowadza ciepło, zwłaszcza jeśli masz mało miejsca za sprzętem.
Dzięki za wątek, przydatne info.
Zastanawiam się nad tym sam, temat ciekawy.