Moja córeczka od wczoraj ma anginę i od rana męczy ją wysoka temperatura. Podaję leki przeciwgorączkowe, ale ciągle skacze między 38 a 39 stopni. Martwię się, bo to już trzeci dzień, a gorączka wciąż wraca. Kiedy powinnam się niepokoić i ile dni to normalne? Może ktoś miał podobne doświadczenie i podzieli się radą 😊
Ile dni może gorączkować dziecko z anginą?
Ja pamiętam 3 dni i po sprawie.
Przy anginie często stosuje się 10-dniową kurację antybiotykiem (np. penicylina albo amoksycylina), ale pierwsze 2-3 dni to okres największej temperatury. Zapisywanie wyników pomiarów i odpowiednie chłodzenie (letnie okłady) może pomóc. Zwróć uwagę, czy dziecko nie oddycha przyspieszonym tempem, wtedy szybciej do lekarza.
Ja mam podobny problem.
Łącznie temp. u mojego dziecka utrzymywała się w granicach 37,8-38,5 °C przez pięć dni. Bez antybiotyku mogłoby być gorzej, więc pediatra od razu wypisał receptę. Uratowały nas też chłodne okłady na czoło.
Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale chyba przy anginie bakteryjnej gorączka schodzi szybciej.
Z mojego doświadczenia temperatury przy anginie rzadko przekraczają 39,5 °C, ale mogą sięgać 38-39 °C nawet kilka dni z rzędu. Nie zaleca się jednak zostawiać dziecka bez leków obniżających gorączkę, zwłaszcza gdy ma dreszcze lub jest rozdrażnione. Lekarz zazwyczaj zaleca ibuprofen lub paracetamol co 4-6 godzin, maksymalnie przez dwa dni, a potem tylko w razie potrzeby.
Mój synek gorączkował 6 dni, bo początkowo dostawał złą dawkę ibuprofenu, lekarz musiał to poprawić. Dopóki lek działał prawidłowo, temp. spadała, potem znów wstawała. Na szczęście po zmianie dawkowania szybko wrócił do normy.
Moja córka miała anginę w zeszłym miesiącu i gorączkowała cztery dni non stop pomimo leków. Zaczęła się wypłaszczać dopiero w 5. dobie, choć antybiotyk brała od razu. Trochę się wystraszyłam, ale pediatra powiedział, że to normalne. Tylko w nocy dawałam jej podwójną dawkę paracetamolu.
Angina wirusowa często przebiega z gorączką przez 3-5 dni, jeśli jest bakteryjna i podajemy antybiotyk, temperatura spada zwykle w ciągu 24-48 h od pierwszej dawki. Warto mierzyć dziecku temp. co kilka godzin i zapisywać wyniki, wtedy łatwiej ocenić trend. Jeżeli gorączka utrzymuje się powyżej czterech dni mimo antybiotyku, lepiej powtórzyć wizytę.
Warto notować odczyty temperatury, wtedy widać czy lek działa.
Czekam na jakieś konkretne odpowiedzi.
Ja pamiętam, że moja córka krzyczała z gorączki przez trzy dni, potem dzień praktycznie bez, a w piątym lekko się podniosła, ale już nie wchodziła na wysoką. Generalnie standardowy przebieg.
U nas trwało to trzy dni i było spoko, na czwarty dostał gorączki już tylko sporadycznie. Stosowaliśmy napary z lipy i dużo wody, paracetamol co kilka godzin, wtedy było mniej płaczu.
Wydaje mi się, że 4 dni to max, ale pewności nie mam, bo nie jestem lekarzem. Może ktoś dokładniej wie?
Ja bym liczył około 4 dni.
Zwykle to 3-5 dni, ale lepiej obserwować.
Trzeci dzień gorączki przy anginie to raczej standard, zwłaszcza jeśli leczenie zaczęło się dopiero po wystąpieniu silniejszego stanu podgorączkowego. Warto też zadbać o nawodnienie i odpoczynek. Jeśli do piątego dnia temperatura nie spada, albo pojawią się nowe objawy (kaszel, ból głowy), konieczna jest kontrolna konsultacja.
Może jakaś domowa kuracja przyspiesza, ale nie jestem ekspertem, tylko matka.
Angina bywa kapryśna z tą gorączką, wszystko zależy od organizmu.