Ukończyłem właśnie profil biologiczno-chemiczny w liceum i zastanawiam się co dalej. Interesują mnie studia ścisłe, ale nie mam pojęcia czy biotechnologia, farmacja czy może coś innego będzie lepsze. Słyszałem o bioinformatyce i ochronie środowiska, ale nie wiem jakie są perspektywy po tych kierunkach. Macie jakieś sugestie albo własne doświadczenia? Coś co warto rozważyć jak ktoś lubi biologię i chemię?
Jakie studia wybrać po profilu biol-chem?
Ja studiowałam biotechnologię na UJ, po II roku miałam praktyki w laboratorium farmaceutycznym i naprawdę dużo się nauczyłam, teraz pracuję w startupie.
Byłem na Weterynarii w Lublinie, sporo chemii, ale też anatomii i praktyk. Jak ktoś kocha zwierzaki, to polecam, choć studia są ciężkie.
U mnie podobny dylemat, czekam na pomysły.
Chyba raczej coś z analityką chemiczną, ale mogę się mylić.
Wybrałem Bioinformatykę na PW i nie żałuję, dużo programowania, statystyki, ale płace w branży IT są nawet lepsze niż w czystej biotechnologii.
Biologia molekularna lub Bioinformatyka, jeśli masz dryg do programowania. Połączenie biologii, genetyki z analizą danych jest teraz na topie. Na kilku uniwersytetach są specjalności ściśle nastawione na sekwencjonowanie genomu i algorytmy.
Wydaje mi się, że biochemia medyczna to coś sensownego, ale nie mam pewności.
Fajny temat, będę obserwować wątek 😊
Kiedy ja wybierałem studia po biol-chemie, zdecydowałem się na Ochronę środowiska. Program łączy przedmioty przyrodnicze z inżynieryjnymi i można potem pracować w instytucjach badawczych albo firmach zajmujących się recyklingiem. Przy rekrutacji liczą się przede wszystkim oceny z biologii i chemii.
Robiłem praktyki w firmie chemicznej z tytułem Inżynieria materiałowa, może to jest opcja – łączysz chemię i fizykę, fajna perspektywa.
Ja bym poszedł na biotechnologię, super przyszłościowa!
Też się kiedyś zastanawiałem, dobry wątek.
Podbijam temat, sam nie wiem co wybrać.
Farmacja spoko, robota zawsze znajdziesz.
Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale chyba jest coś jak inżynieria procesowa, może to by było ok?
Jeszcze inną opcją jest Weterynaria – to klasaczny wybór dla profilu bio-chemi, ale poziom trudności jest wysoki i trwa aż 5,5 roku. Jeśli kochasz zwierzęta i nie boisz się chemii leków, to może to być coś dla Ciebie.
Ochrona środowiska daje fajne praktyki w terenie.
Jeśli lubisz chemię organiczną i zależy Ci na pracy w branży biotechnologicznej to warto rozważyć kierunek Biotechnologia na politechnikach albo Uniwersytecie Rolniczym. Po nim masz spore szanse na zatrudnienie w firmach farmaceutycznych i kosmetycznych. Trzeba tylko dobrze ogarnąć podstawy genetyki i inżynierii enzymatycznej.
Farmacja to też dosyć mocny kierunek dla absolwentów biol-chem. Wymaga solidnego przygotowania z chemii analitycznej, ale po studiach pracujesz w aptece, przemyśle i laboratoriach. Minusem są bardzo wysokie progi punktowe, musisz więc mieć dobre matury.