Planuję szczepienia mojego malucha i totalnie się gubię w tych terminach. Zależy mi na tym, żeby zrobić wszystko zgodnie z kalendarzem, ale czy warto poczekać dłużej z niektórymi szczepionkami? Słyszałam różne opinie o zastrzykach 6w1 i o możliwych reakcjach poszczepiennych. Macie może doświadczenie z późniejszym szczepieniem lub odroczeniem któregoś preparatu? Z góry dzięki za wszelkie rady 😉
Jak i kiedy najlepiej zaszczepić dziecko?
Wydaje mi się, że można opóźnić szczepienie o kilka tygodni, ale nie jestem pewna
nie wiem czy was to pocieszy, ale słyszałam, że czasami lepiej szczepić równocześnie kilka szczepionek
My odroczyliśmy szczepionkę na pneumokoki, bo byliśmy akurat na wyjeździe. Pediatra zgodził się na zmianę terminu i wszystko w porządku.
Moim zdaniem warto porozmawiać z pediatrą i ewentualnie ustalić indywidualny plan szczepień :)
U mnie córka miała odroczone jednej dawki 6w1 o miesiąc ze względu na lekką infekcję. W efekcie wszystko poszło dobrze i nie było komplikacji.
Generalnie najlepiej trzymać się kalendarza szczepień zalecanego przez pediatrę. To on oceni stan zdrowia malucha i doradzi, czy można ewentualnie przesunąć jakąś dawkę. Przy infekcji czy gorączce warto odroczyć pojedyncze szczepienie, nie cały pakiet. Jeśli masz wątpliwości, umów się na dodatkową wizytę u lekarza.
Jeśli chodzi o reakcje poszczepienne, to zwykle największy kłopot to gorączka i marudzenie przez dzień czy dwa. Warto mieć pod ręką lek przeciwgorączkowy i obserwować malucha. O odroczeniu szczepienia decyduje lekarz, np. przy chorobie przewlekłej lub wysokiej gorączce.
Podbijam, bo sama nie wiem co zrobić i chyba pójdę na konsultację