Sądzę, że przegrałem sprawę w pierwszej instancji, ale nie wiem czy warto się odwoływać. Znam termin 14 dni, ale zastanawiam się czy sąd nawet spojrzy na sprawę od nowa. Koszty też spore, zastanawiam się czy proponować jakiś kompromis z drugą stroną. Jak to wygląda w praktyce? Ktoś próbował apelować i miał sensowne efekty? 🙂 Ewentualnie da się to zrobić samemu czy lepiej od razu iść do prawnika?
Czy w moim przypadku apelacja ma w ogóle sens?
Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale termin na apelację to chyba 14 dni od wyroku.
Podbijam temat, bo sam mam to samo pytanie.
U mnie się sprawdziło złożenie apelacji bez pomocy adwokata, ale warto się przygotować.
To zależy od okoliczności i zebranych dowodów, nie ma jednej uniwersalnej reguły.
Statystyki Ministerstwa Sprawiedliwości pokazują, że około 30% apelacji skutkuje uchyleniem wyroku lub przekazaniem sprawy do ponownego rozpoznania. Ważne, żeby wskazać konkretne podstawy naruszenia prawa materialnego lub procesowego, inaczej II instancja odrzuci apelację bez rozpoznania.
Zgodnie z art. 394 k.p.c. apelację wnosi się w terminie 14 dni od doręczenia wyroku. Opłata stała to 1000 zł, a dodatkowo trzeba liczyć 5% wartości przedmiotu sporu. W II instancji sąd bada zarówno błędy procesowe, jak i materialne, więc szansa na zmianę rozstrzygnięcia jest realna, jeśli dobrze przygotujesz argumenty.
Apelacja pozwala skorygować błędy pierwszej instancji, ale nie gwarantuje sukcesu. Warto przed złożeniem przejrzeć cały akt i uzupełnić argumenty. Pełnomocnik pomoże wybrać kluczowe zarzuty i uniknąć bezzasadnych pism.
Generalnie apelacja daje szansę na zmianę wyroku, ale niczego nie gwarantuje.
Wydaje mi się, że czasem lepiej odpuścić niż dokładać sobie kolejnych kosztów.
Brzmi jak dobra opcja, spróbuj i daj znać co dalej.
Zastanawiam się nad tym sam od tygodnia.
Też mam podobny dylemat, ciekawe opinie ludzie napiszą.
Chyba warto skonsultować z prawnikiem, ale nie jestem pewien czy to pomoże.
Gdy wnosiłem apelację przeciwko firmie windykacyjnej, złożyłem wniosek o zwolnienie od kosztów i dzięki temu nie musiałem płacić z góry.
W mojej sprawie o odszkodowanie za opóźniony lot apelowałem, bo sąd I instancji pominął ważne dowody. Dzięki apelacji wygrałem ponad 2000 zł więcej. Koszt pełnomocnika wyniósł mnie ok. 800 zł, a sam termin postępowania to niecałe 4 miesiące.
Miałem sprawę rozwodową, w której II instancja niestety odrzuciła apelację; żałuję, że nie dopilnowałem wszystkich formalności.
W mojej sprawie z umową kupna-sprzedaży oczywiście złożyłem apelację i udało się odzyskać część pieniędzy.
Ja bym apelował od razu, bo inaczej termin przepadnie.
Ciekawe co jeszcze się tu pojawi w odpowiedziach.