Od lat paliłem miałem w starym kotle, ale teraz zastanawiam się nad ekogroszkiem. Podobno mniej dymi i mniej sprzątania, ale czy to się opłaca? Mam piec zasypowy od 10 lat i nie wiem czy nie zaczną się jakieś awarie jak zmienię rodzaj paliwa. Ktoś tu przerzucał się z miału na ekogroszek? Jak z kosztami i wydajnością? Będę wdzięczny za wszelkie opinie 😊
Miał czy ekogroszek – co wybrać do pieca CO?
Przerzuciłem się z miału na ekogroszek dwa sezony temu i serio – mniejsze zużycie, mniej pyłu, ale cena ciut wyższa.
Ja bym brał ekogroszek, mniej roboty przy sprzątaniu i czystsze spalanie.
Miał sprawdza się w piecach górnego spalania, ale jeśli masz nowy kocioł z podajnikiem, to ekogroszek będzie lepszy. Zwróć uwagę na klasę 31-32 i wilgotność poniżej 10%.
Podbijam temat, też chcialbym wiedzieć jak to w praktyce wygląda.
Miał ok, ale ekogroszek bije go na głowę.
U mnie po przejściu na ekogroszek problemem był zasklepiający się podajnik przy granulacie <5 mm. Po zmianie na 5–6 mm z certyfikatem działa bez zarzutu.
Wydaje mi się, że miał łatwiej się odpala, ale nie jestem pewien.
Ciekawe, co inni powiedzą, sam jeszcze się waham ;)
Ekogroszek ma wyższą kaloryczność, ok. 28 MJ/kg, ale wymaga czystego kotła i dobrej wentylacji. Miał jest tańszy, ale zostawia dużo popiołu i więcej się go czyści. Przy ekogroszku czyszczenie wystarczy raz na sezon albo dwa, a przy miału na pewno częściej. Jeśli masz podajnik, ekogroszek raczej się bardziej opłaca.
Nie wiem czy warto przepłacać za ekogroszek, może lepiej zostać przy miału, ale kusi mnie mniejsze sprzątanie.