Planuję w końcu wakacje za granicą i zacząłem rozkminiać temat ubezpieczeń podróżnych. Ktoś wie, co się teraz opłaca najbardziej? Zależy mi głównie na pokryciu kosztów leczenia i ewentualnej ewakuacji, ale chętnie dorzuciłbym też ochronę bagażu oraz opóźnienia lotu. Słyszałem o AXA i Allianz, ale nie wiem, czy nie lepiej szukać jakichś tańszych ofert online. Macie jakieś konkretne propozycje albo doświadczenia? Czy da się kupić polisę na ostatnią chwilę i nie przepłacić?
Jakie ubezpieczenie podróżne polecacie na wyjazd?
Zwróć uwagę na udział własny – czasem polisę można kupić taniej, ale potem przy zgłoszeniu szkody zabiorą Ci 50–100 zł. Sprawdź ten parametr przed zakupem.
Podbijam temat, bo serio sam nie wiem co wybrać.
Ja porównałem oferty i finalnie wybrałem pakiet AXA Travel z limitem na leczenie 100 000 EUR i opcją bagażu do 2 000 EUR. Dodatkowo mają ubezpieczenie od opóźnień lotu od 4h i assistance 24/7, więc w ogólnym rozrachunku koszt wyszedł rozsądny.
Ja biorę Allianz i spoko, nie ma dramatu.
Ja bym brał AXA, tanio i sprawnie.
Miałem zaklepany wyjazd do Egiptu, lot odwołali mi z winy linii i dzięki polisie AXA dostałem zwrot za hotel i opóźnienie prawie 300 zł.
U mnie była przygoda z rowerem we Włoszech – ubezpieczenie online z Mondial Assistance załatwiło lawetę do szpitala i naprawę roweru, koszty nic nie ruszyły z mojego portfela.
Wszystko załatwiłem jednym kliknięciem i było git.
Warto też sprawdzić ofertę ERV. Mają fajne pakiety z rozszerzeniem na sporty rekreacyjne, a koszt ratownictwa przy górach jest dość wysoki, co może się przydać.
Ja nadal szukam czegoś naprawdę taniego na 10 dni.
Chyba się da dokupić jeszcze covid cover, ale nie wiem czy to potrzebne skoro i tak mniejsze limity są niż normalnie.
Nigdy więcej nie kupuję ubezpieczenia przez telefon. Lepiej zrobić to samemu online, taniej wychodzi i od razu widać wszystkie warunki.
Jeśli jedziesz do USA, to koniecznie patrz na limity leczenia 1 000 000 USD+. W Europie 100 000 EUR wystarczy, ale za oceanem to za mało.
Nie jestem pewien, czy warto brać ochronę OC w życiu prywatnym, bo na wyjazdach raczej mało kto się czepia.