Zastanawiam się nad instalacją Windowsa 10 na swoim laptopie (Asus z i5, 8GB RAM). Teraz mam 7-kę i ogólnie działa, ale niektóre nowe programy wymagają 10. Słyszałem różne opinie, że potrafi przycinać i spowalniać sprzęt. Czy ktoś z was przerzucił się już na Win10 i może powiedzieć jak to wygląda w praktyce? Czy instalować prosto z poziomu Windows Update czy lepiej zrobić czystą instalkę? No i czy są jakieś ukryte wady, o których warto wiedzieć? Dzięki za każdą radę :)
Przesiadka na Windows 10 – warto czy nie?
Dodatkowo warto sprawdzić UEFI i wyłączyć niepotrzebne funkcje jak Fast Boot, bo czasami to koliduje z bootloaderem. Jeśli planujesz Dual-boot z Linuxem, Windows 10 potrafi czasem nadpisać MBR, więc miej pod ręką narzędzie do naprawy rozruchu.
Przerzuciłem się z Win7 na Win10 kilka miesięcy temu. Na początku miałem problem z grafiką – sterowniki od Nvidii nie chciały działać, ale po reinstallu wszystko gra. System faktycznie szybciej wstaje.
Chyba słyszałem, że Win10 lepiej zarządza pamięcią, ale nie jestem pewien czy to się przekłada na realne fpsy w grach.
Windows 10 to na pewno bardziej aktualny system pod względem bezpieczeństwa i wsparcia. Jeśli masz legalny klucz od Win7 lub 8, upgrade jest darmowy, ale faktycznie polecam zrobić czystą instalację z pendrive'a. Po aktualizacji często zostają stare sterowniki i śmieci, przez co system potem laguje. Sprawdź też na stronie producenta laptopa dostępność najnowszych sterowników do chipu graficznego i sieciówki.
Bierz jak masz legalnego klucza, nie ma co się zastanawiać.
Ja mam Win10 od roku i śmiga bez zarzutu :)