Robię plan wyjazdu do Turcji i stanąłem przed dylematem ubezpieczenia. Nie wiem, czy lepiej kupować przez biuro podróży czy samodzielnie online. Zależy mi na pokryciu kosztów leczenia, ratownictwa i ewentualnej kwarantanny. Ktoś ma doświadczenie z polisami PZU, Allianz albo jakąś mniejszą firmą? Ile to w ogóle kosztuje i na co zwracać uwagę? Pozdrawiam :)
Jakie ubezpieczenie na wyjazd do Turcji polecacie?
Wydaje mi się, że przy krótszych wyjazdach do 10 dni niektóre banki dają darmową polisę, ale nie sprawdzałem tego dokładnie.
Z tego co pamiętam to warte uwagi jest ubezpieczenie od Signal Iduna – mają fajny pakiet turystyczny, sumy leczenia do 500 000 euro, assistance 24/7 i ubezpieczenie bagażu. Dodatkowo opcja NNW i OC w podróży. Sporo biur podróży to ma w standardzie, ale możesz kupić samemu tanio online.
W zeszłym listopadzie miałem drobny wypadek na wynajętym skuterze, wykupiłem dodatkowy wariant OC i NNW i dzięki temu nie musiałem płacić z własnej kieszeni.
Ja u siebie miałem PZU Turystyczne i byłem zadowolony.
Biorę zawsze najtańsze z OC/NNW i jest ok.
Chyba w niektórych kartach kredytowych jest ubezpieczenie podróżne, ale nie wiem czy do Turcji to obejmuje.