Mam u siebie stare, metalowe ogrodzenie i chciałbym je odświeżyć. Stara warstwa farby łuszczy się i pojawia się rdza. Słyszałem o jakichś farbach antykorozyjnych, ale nie wiem co konkretnie wybrać. Ktoś ma doświadczenie z malowaniem siatki czy profilowanych elementów? Byłbym wdzięczny za jakieś tipy 😊
Jaką farbę do metalowego ogrodzenia polecacie?
Ja w zeszłym sezonie kupiłem tani podkład i emalię z Castoramy, wyszło tanio i elegancko, nie łuszczy się.
Podbijam, bo temat ciekawy.
Wydaje mi się, że farba epoksydowa mogłaby być ok, ale nie jestem pewien...
Też mam dylemat, czekam na odpowiedzi.
Możesz też spróbować farb alkidowych z dodatkiem cynku – mają dobrą przyczepność i chronią przed korozją. Ważne, żeby malować w temperaturze powyżej 10 stopni i bez wilgoci.
U mnie niezawodny Hammerite – polecam :)
W moim garażu robiłem test – 3 różne farby. Najlepsza okazała się ta dwuskładnikowa epoksydowa ze sklepu motoryzacyjnego.
Zdecydowanie polecam farbę proszkową w połączeniu z podkładem antykorozyjnym. Najpierw dokładnie oczyść rdzę szczotką i weź odtłuszczacz, potem podkład, a na końcu lakier poliuretanowy w sprayu. U mnie trzyma się to już 3 sezony bez problemu.
Ja się zastanawiam nad tym samym wątkiem.
Farba proszkowa to jedyna słuszna opcja imo.
Bierz coś z podkładem 2w1, oszczędzisz czasu.
Chyba kiedyś czytałem o jakimś preparacie antykorozyjnym z cynkiem, ale nie pamiętam nazwy.
Nie znam się za bardzo, ale pewnie coś od Hammerite?
Może jakaś farba proszkowa? ale nie wiem jak to się robi w domu
Przed malowaniem należy usunąć starą farbę mechanicznie lub papierem ściernym, a potem użyć podkładu ferromal plus zwykła emalia do metalu. Taka kombinacja daje najlepsze rezultaty.
Niedawno testowałem farbę antykorozyjną marki Atlet – byłem zaskoczony trwałością. Zawsze nakładam dwie cienkie warstwy, a czas utwardzania to ok. 24h.
Ja użyłem zwykłego emulsjo do metalu i spoko się trzyma.