Robię remont i chcę mieć ogrzewanie podłogowe, teraz pytanie co na to położyć. Zastanawiam się między panelami, drewnem i gresem, słyszałem że nie wszystko dobrze trzyma ciepło. Macie jakieś sprawdzone opcje? Może ktoś montował u siebie już coś fajnego i podzieli się wrażeniami 😊
Jaką podłogę dać na ogrzewanie podłogowe?
U mnie były panele laminowane i po sezonie grzewczym nie było śladu odkształceń. Ważne żeby montaż był z zachowaniem dylatacji, wtedy luz jest na odparowanie.
Winylówki mega, nie czuć chłodu i ciepło trzymają długo.
Ja mam u siebie gres szkliwiony na ogrzewaniu podłogowym i jest ekstra – szybciej się nagrzewa niż płytki ceramiczne, łatwo się czyści, no i nie ma problemu z odkształcaniem. Zwróć uwagę na grubość – nie bierz poniżej 8 mm, a najlepiej 10–12. Podkład też ma znaczenie, musi być równy, by ciepło szło równomiernie.
A jaki masz system ogrzewania (woda, prąd)? Bo to też wpływa na wybór materiału.
Może płytki gresowe na pewno będą ok, ale czy nie potrzebujesz jakiegoś droższego gresu technicznego? Nie ogarniam tematu do końca.
Też się nad tym głowię, temat ciekawy.