Od kiedy niemowlę zaczyna raczkować?

Przez zbyszek1951 · 05.07.2026, 19:10 · Lifestyle, sport, turystyka · 11 wyświetleń
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie
Napisano 05.07.2026, 19:10
Synek ma 6,5 miesiaca i codziennie lezy na brzuszku, unosi główkę i macha rączkami, ale żadnego właściwego raczkowania. Trochę się martwię, bo czytam, że niektóre dzieci zaczynają już około 6 miesiąca. Zastanawiam się, czy to kwestia indywidualna czy powinnam coś ćwiczyć bardziej? Może brakuje mu motywacji albo za mało czasu na macie? Jak to wyglądało u was? 🤔
Napisano 11.07.2026, 13:15
Moja córeczka zaczęła raczkować w 9. miesiącu – najpierw pełzała bokiem, potem dopiero na czworaka. Pomogło jej częstsze układanie zabawek dalej ode mnie, żeby chciała się przesuwać. Teraz jest nie do zatrzymania :)
Napisano 11.07.2026, 16:40
U nas było koło 7. miesiąca i od razu było widać postęp, teraz non stop wszędzie pełznie.
Napisano 12.07.2026, 15:30
Większość niemowląt zaczyna raczkować między 6. a 10. miesiącem życia. Kluczowe jest regularne ćwiczenie na brzuszku – tzw. tummy time. Możesz kłaść mu przed nosem kolorową zabawkę, żeby zachęcić do pełzania do przodu. Ważne też, żeby mata była bezpieczna i nie śliska. Jeśli nadal nie widzisz postępów, warto porozmawiać z fizjoterapeutą dziecięcym.
Napisano 18.07.2026, 07:15
Chyba to każdy maluch ma inaczej, słyszałam, że niektóre dopiero w 10. miesiącu ruszają, ale nie jestem pewna.
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie