Potrzebuję jakiegoś elektrycznego klucza udarowego do warsztatu i przy maszynach na gospodarstwie. Zastanawiam się czy lepiej iść w moc ok 600-700W czy od razu brać coś silniejszego. Słyszałem różne opinie o Makicie, Boschie i Metabo, ale ceny trochę latają. No i ważne żeby był wytrzymały, bo czasem trzeba odkręcać śruby w ciężkim sprzęcie rolniczym 😉 Jak Wasze doświadczenia? Ktoś używał w miarę taniego ale niezłego klucza udarowego? Biorę pod uwagę budżet do 1k zł. Dzięki!
Jaki elektryczny klucz udarowy sprawdzi się w warsztacie i na gospodarstwie?
Wydaje mi się, że do cięższych śrub przy kombajnie warto mieć choć 700-800W, chociaż może się mylę. Ja bym poszukał czegoś z regulacją momentu, ale nie jestem pewien czy każda marka to ma.
Z kablowych moim zdaniem warto spojrzeć na Metabo SSW 1000 lub Bosch GDS 50. Oba mają moc około 800W i moment do 600 Nm, co spokojnie wystarczy do odkręcania śrub w maszynach rolniczych. Mają metalowe przekładnie i regulację siły udaru. Ważne też żeby kabel miał min. 5 m długości. Jeśli możesz dołożyć parę stówek, lepiej unikniesz plastiku i remontów po sezonie.