Planuję kupić Seata Altea i zastanawiam się, na jaki silnik się zdecydować. Padło na diesla ale nie wiem czy lepszy będzie 1.6 TDI czy 2.0 TDI. Z drugiej strony benzyna też kusi bo może być tańsza w naprawach. Jeżdżę głównie po mieście ale czasem robię trasy. Co byście polecili? :)
Jaki silnik do Seata Altea wybrać?
Wydaje mi się, że 1.9 TDI to takie bezpieczne rozwiązanie, ale nie mam pewności.
Benzyniak 1.6 102KM jest niczego sobie do miasta.
U mnie Altea FR 2.0 TDI 170KM – spalanie w trasie ok. 6l/100 km, fajnie się zbiera, ale w zimie czasem szarpie przy odpalaniu silnik.
Podkreśliłbym też silnik 2.0 TDI CR – ma dużą trwałość, szczególnie wersja po modernizacji w 2010 r. Warto sprawdzić stan filtra cząstek stałych, bo wymiana potrafi być kosztowna.
Jeśli szukasz ekonomicznego diesla to zainwestuj w 1.6 TDI CR. Pali ok. 5 l/100 km, ma niewielkie koszty eksploatacji i dostęp do części. Do tego jest dość dynamiczny jak na tę masę auta. Ważne żeby sprawdzić czy serwisowano turbosprężarkę i wymieniano pasek rozrządu.
Nie znam się aż tak, ale kumpel miał 2.0 TDI i chwalił sobie bardzo kulturę pracy.
Jechalem 1.9 TDI 105KM, mega oszczędny, ale wcześnie padała sprężarka. Potem zrobiłem upgrade do 1.6 i spokój.
U mnie identyczna łamigłówka co u Ciebie.
Mam Altea 1.4 TSI 150KM od 6 lat, sporo najechałem i póki co żadnych większych problemów z paskiem czy układem wtryskowym.
Jeżeli planujesz kombi i dużo miejsca to diesel zestawiony z manualną skrzynią 6-biegową sprawdza się najlepiej. Wersja z DSG może kosztować więcej w naprawach.