Organizujemy grill ze znajomymi w sobotę i zastanawiam się co więcej wrzucić na ruszt oprócz standardowej kiełbasy i karkówki. Chciałbym coś ciekawego, może warzywo albo jakaś przekąska. Słyszałem o halloumi ale nie wiem czy warto. Może macie jakieś sprawdzone pomysły? Mile widziane opcje dla wegetarian też. Dzięki za sugestie :)
Co na grilla oprócz kiełbasy i karkówki?
Też się zastanawiam nad dodatkami, bo ciągle samo mięso wszędzie.
Może spróbujcie też grillowane ziemniaki w folii z masłem czosnkowym?
Jeśli macie dostęp, spróbujcie kabanosów grillowanych – szybkie, mało roboty, a super chrupią.
Warto wziąć kiełbaski wege, fajna odmiana.
Podbijam temat, bo mam to samo pytanie.
Kiedyś robiłem małe szaszłyki z kurczakiem i ananasem, wyszły rewelacyjnie. Ananas dodaje fajnej słodyczy.
U mnie zawsze idzie boczek marynowany w miodzie i musztardzie – mega smaczny.
Jak lubisz ostre to możesz zrobić kiełbaski pikantne i dip z jogurtu z chili. Do tego posiekana kolendra i sok z cytryny.
Wydaje mi się, że kiełbaski z serem by były spoko, ale nie wiem czy się nie przypalą.
Ja zawsze piekę kukurydzę – wcześniej gotuję kilka minut i potem na grilla. Świetnie chrupie i smakuje dzieciakom.
Polecam warzywa: paprykę, cukinię, bakłażana. Można posmarować oliwą z czosnkiem, solą i pieprzem. Da radę też grillować halloumi albo tofu dla wege. Świetne jako przekąska i kolor na stole.