Robię w domu kiełbasę po raz pierwszy i kompletnie nie ogarniam ile soli dodawać. Czy 18g na kg to dobre proporcje czy może lepiej 20g? Słyszałem różne rzeczy, jedni mówią że 2% soli to max, inni że można dać trochę więcej. Mi zależy na smaku i jednocześnie żeby kiełbasa nie była za słona. Macie jakieś sprawdzone przepisy albo tabele proporcji soli do mięsa? Będę wdzięczny za każdą wskazówkę 😊
Ile soli na kilogram mięsa do kiełbasy dodać?
Podbijam, bo czekam na porady
chyba słyszałem, że można dać 2% soli
W zeszłym roku chciałem mocniejszy smak, dałem 22 g na kg i trochę przesoliłem, od tamtej pory wróciłem do 20 g.
Do kiełbasy na ciepło (parzonej) trzymam się 20 g soli na kg. Do suchych zaś czasem zmniejszam do 18 g, bo wędzenie dodatkowo podbija słoność. Ważny jest też czas peklowania: minimum 12 h w chłodzie, lepiej 24–36 h.
Też się nad tym zastanawiałem ostatnio
W praktyce często miesza się sól zwykłą z peklującą (99,5% i 0,5%): na kg mięsa idzie wtedy 18 g soli kuchennej i 2 g peklującej. Dzięki temu aromat jest wyważony, a mięso ma ładny kolor. Trzeba jednak pilnować dokładnego ważenia.
Wydaje mi się, że koło 15–18 g to w miarę standard
u mnie 18g i jest ok, nie za słone
Ja zawsze 20g/1kg i wychodzi spoko smak.
nie wiem czy dobrze, ale kumpel daje 22 g i mówi, że smaczne
Fajnie by było wypróbować różne proporcje i porównać smak 😉
Robię kiełbasę od kilku lat i trzymam się 2% soli – 20 g. Zawsze wychodzi dobrze i trzyma się przez tydzień w lodówce.
U mnie podobny dylemat
staram się trzymać 2%, tj. 20g, i działa
Pierwszy raz użyłem tylko 16 g i kiełbasa była mdła, więc następnym razem dodałem 18 g i było znacznie lepiej.
Przy małych porcjach (do 5 kg) polecam 20 g kuchennej soli na kilogram. Możesz też użyć soli nitrytowej - wtedy dodaje się ok. 0,4–0,5% soli nitrytowej oraz 1,5–1,8% zwykłej. Pamiętaj o higienie, bo metody peklowania wymagają dokładnego rozprowadzania soli.
ja bym brał 1,8–2% soli, czyli około 18–20 g
Optymalnie to 2% soli na wagę mięsa, więc na 1 kg dałbym 20 g. Ta proporcja gwarantuje przyjemny smak i odpowiednią konserwację. Jeśli dodasz mniej niż 1,5%, kiełbasa może być zbyt delikatna i szybciej się psuć.