Zastanawiam się nad założeniem paneli na dachu u siebie w domu. Słyszałem o dotacjach i ulgach, ale nie wiem czy to naprawdę zmniejszy rachunki czy okaże się dodatkowym kosztem. Ktoś liczył zwrot inwestycji i porównywał rachunki przed/po montażu? Bardzo ciekawi mnie, ile to trwa zanim się zwróci.
Czy fotowoltaika naprawdę się opłaca?
Ja mam panele od roku. Rachunki spadły o ok. 70% w skali rocznej, chociaż początkowo dużo czasu zajęła dokumentacja i podłączenie. Minus to że zimą produkcja mocno siada, wtedy doganiam sieć, ale generalnie jestem zadowolony.
Wydaje mi się, że przy obecnych cenach prądu to się opłaca, ale nie wiem czy wszędzie te dotacje są takie same. Chyba warto dopytać przy urzędzie gminy czy jeszcze coś dorzucają.
U mnie 6 kW instalacji, montaż z dotacją wyszedł ok. 18 tys. zł netto. Po uwzględnieniu ulgi termomodernizacyjnej i sprzedaży nadwyżek zwrot to jakieś 6-7 lat. W dodatku przez 2 lata praktycznie nie płaciłem za prąd, faktury to grosze. Trzeba tylko dobrze dobrać falownik i firmę montażową.