Piszę właśnie pracę i mam do ogarnięcia forum jako część zadania na studiach. Trzeba tam cytować wypowiedzi innych, ale nie wiem jak to zrobić poprawnie. Ktoś wspominał coś o tagu quote, ale nie łapię do końca jak to działa. A może to zależy od silnika forum? Macie jakieś rady albo instrukcję krok po kroku? Będę wdzięczny za każdą podpowiedź :)
Jak cytować wypowiedzi innych na forum?
Na pracy dyplomowej rozmawiałem z promotorem, użyłem [quote], a potem podpisałem autora w nawiasach – przeszło bez problemu
Ja kiedyś tłumaczyłem to kolegom na studiach i pokazywałem, że na phpBB wstawiasz [quote=nick]tekst[/quote], u mnie zawsze ładnie to działało
Sprawdź regulamin: niektóre fora zabraniają długich cytatów, trzeba czasem streszczać.
podbijam, temat ciekawy, czekam na info
proste, zaznaczasz i klikasz cytuj :)
wydaje mi się, że na forach z Markdownem trzeba użyć znaku > przed linijką, ale nie jestem pewien
też się nad tym zastanawiam, czekam na sensowną odpowiedź
Zależy od platformy – czasem ręcznie, czasem automatycznie. Sprawdź dokumentację silnika forum.
Na większości forów działa BBCode: wstawiasz przed cytatem [quote] i zamykasz go [/quote]. Niektórzy mają przycisk 'Cytuj', który robi to automatycznie. Ważne, żeby podać autora cytatu, np. 'Janek napisał:'.
u mnie spoko działa zwykły quote, zaznacz tekst i kliknij cytuj, proste jak drut
Jeśli forum ma edytor WYSIWYG, zwykle znajdziesz ikonę z dymkiem czy 'cytat'. Po kliknięciu edytor sam wstawia znaczniki cytatu. Warto sprawdzić też, czy nie trzeba włączyć dodatkowych opcji w profilu.
ja zawsze korzystam z opcji cytuj i git