Buduję parterówkę i nie wiem jaki strop będzie najlepszy. Zastanawiam się nad gęstożebrowym a może monolitycznym żelbetem. Chciałbym coś trwałego, nie za drogo i łatwego w montażu. Słyszałem też o Ceramstropie, ale nie mam pojęcia czy warto. Jakie macie doświadczenia? Będę wdzięczny za każdą sugestię :)
Jaki strop zrobić w domu parterowym?
podbijam temat, sam czekam na radę
bierz monolityczny, najmniej problemów
Też się zastanawiam nad stropem gęstożebrowym
W mojej parterówce dałem strop Teriva i dociepliłem od góry 20 cm wełny. Koszt przystępny, a w zimie cieplutko.
Chyba najlepiej pogadać z wykonawcą, ja nie jestem pewny co będzie tańsze
Ceramstrop (strop z pustaków ceramicznych z żebrami) to kompromis ceny i izolacji termicznej. Ma dobre parametry i proste wykonanie prędzej niż strop tradycyjny.
u mnie teriva sprawdziła się super
Może rozważ monolityczny żelbet? Co prawda droższy i wymaga więcej szalunków, ale uzyskasz jednolitą płytę bez łączeń, co jest fajne pod ogrzewanie podłogowe.
Ja stawiałem na strop gęstożebrowy. Montaż był dość szybki, a konstrukcja wytrzymała i lekka. Do tego dobra izolacja akustyczna. Kosztował mnie sporo mniej niż monolityczny, a efekty są ok.
Ja zrobiłem pustaki teriva. Łatwy montaż, nośność też ok. Nie trzeba dużo zbrojenia, a całość szybko schnie. Polecam też porządnie docieplić strop od góry.