Zastanawiam się nad wyborem glinki do lakieru. Mam auto z dość delikatnym clearze i nie chcę porysować powierzchni. Słyszałem o różnych twardościach i producentach, ale kompletnie nie wiem, co wybrać. Ktoś ma doświadczenie z Gtechniq, Meguiar’s czy Scholla? Będę wdzięczny za każdą radę 🙂
Jaką glinkę do lakieru samochodowego polecacie?
W przemyśle często stosuje się glinkę pręcikową P21S, bo można dobierać stopień agresywności poprzez grubość pręcika. Przy mocnych zanieczyszczeniach daje lepsze rezultaty niż wersja w bloczkach.
Kiedyś testowałem tanią glinkę z allegro i niestety po kilku użyciach zostawiła rysy. Teraz lepiej inwestować w sprawdzone marki.
Podbijam, bo dalej szukam info.
Ja biorę Meguiars clay medium i jest ok.
U mnie średnia clay spisuje się ok, a soft to tylko na drobne brudy.
Warto pamiętać, że po glinkowaniu dobrze jest zaaplikować warstwę ochronną, np. wosk albo sealant.
Z małą firmą lakierniczą używamy glinki granulowanej Pro, bo lepiej dopasowuje się do kształtów trudnych elementów niż standardowa kostka.
Też się zastanawiam nad glinkami, czekam na więcej opinii.
Trzeba też zwrócić uwagę na czystość glinki – jak w środku są drobinki metalu to po prostu ryje lakier. Przy zakupie warto wybierać oryginalny produkt i przepłukać ją co kilka użyć.
Chyba dobrze by było sprawdzić też twardość i zobaczyć jaka najbardziej pasuje do danego lakieru.
Jeśli zależy Ci na uniwersalnym rozwiązaniu, to warto wybrać glinkę o średniej twardości. Soft clay jest dość delikatna, lepiej do lekkich osadów, a medium szybko radzi sobie z cięższymi zanieczyszczeniami. Zawsze polecam używać dedykowanego lubrykantu, żeby nie porysować lakieru i pracować sekcjami, a nie całym autem na raz.
Soft clay to chyba najlepsze dla amatora.
Wydaje mi się, że glinka Scholl Concepts Clay&Go jest całkiem fajna, ale nie jestem pewny czy nie jest za ostra na delikatne lakiery.