Mam trzylutowego malucha labradora i ponad połowę czasu spędzam z mopem w ręku 🙈 Wyprowadzam go na dwór, daje znać piskiem, ale czasem nagle ciach i siusiu jest na dywanie. Próbowałam już odstraszaczy, mat treningowych i częstego wychodzenia, ale to ciągle to samo. Macie pomysły, co jeszcze mogę zrobić?
Jak sprawić, żeby szczeniak przestał sikać w domu?
Jeśli masz balkon albo taras z zieloną płytą, daj mu tam matę do siusiania. Wprowadzisz wyraźną strefę, a przy okazji będzie mniej wpadek na wykładzinie.
podbijam bo mam identyczny problem
Mój kundel na początku ciągle sikał w domu, aż kupiłem mały dzwonek i nauczyłem go dzwonić, potem wychodziłem od razu po sygnale – efekt po tygodniu
no i co na to wet? też bym chciał wiedzieć
kup zapas enzymatycznych sprayów do czyszczenia, ja polecam te z zoologa
Chyba warto spróbować dzwonka przy drzwiach, żeby pies mógł sam wyrazić potrzebę, ale nie znam się za bardzo
Jak miałem beagla, to po jedzeniu zawsze wychodził na dwór, a ja stawiałem go w konkretnym miejscu z trawy i chwaliłem super nagrodą, wtedy szybko załapał
Wydaje mi się, że kiedyś słyszałem o jakichś suplementach na kontrolę pęcherza, ale nie jestem pewien
Też mam szczeniaka i u mnie czasem to samo :(
Po każdym wypadzie na zewnątrz dokładnie czyść podłogę środkiem enzymatycznym – usuwa to zapach i zniechęca szczeniaka do robienia tam siusiu. I pamiętaj, żeby nie karać zwierzaka za wpadkę, bo to może tylko pogłębić stres.
Warto ustalić stały grafik wyjść – co godzinę czy dwie, szczególnie po jedzeniu i spaniu. Zawsze wyraźnie oznaczaj miejsce na trawniku, możesz używać komendy np. „siusiu” i nagradzać smakołykiem i pochwałą zaraz po załatwieniu potrzeby.
u mnie pomogło wychodzenie na spacer co 30–45 min, aż załapał nawyk
Możesz spróbować klatki kennelowej – psy zwykle nie chcą brudzić legowiska. Na początek krótkie pobyty, stopniowo wydłużaj czas. To uczy kontroli pęcherza i dobrych nawyków.