Jestem od lat przekonany, że Forum Romanum było centrum Rzymu, ale zastanawiam się, czy faktycznie pełniło funkcję głównego placu. W sumie różne źródła podają, że to raczej zespół budynków niż pojedynczy plac. Pojawia się też opinia, że główne ceremonie odbywały się gdzie indziej. Może ktoś ogarnia temat i wyjaśni czy prawda czy fałsz?
Czy Forum Romanum było głównym placem starożytnego Rzymu?
Tak, chyba każdy podręcznik o tym wspomina :)
Na zajęciach z historii sztuki mieliśmy wykład o Forum Romanum i profesor wyjaśniał, że rzeczywiście pełniło funkję centralnego punktu życia społecznego.
Też się kiedyś nad tym zastanawiałem, ale nigdzie nie trafiłem na jasną definicję placu.
Wydaje mi się, że było to centrum, ale nie jestem pewien czy warto to nazywać jedynym głównym placem miasta.
Forum Romanum faktycznie pełniło rolę głównego placu i politycznego centrum starożytnego Rzymu. Odbywały się tam zgromadzenia senatu, procesje religijne, a także targowiska – to właśnie tam koncentrowało się życie publiczne.