Miał ktoś doświadczenie z inwestowaniem na Forexie? Zastanawiam się, czy to w ogóle się opłaca, bo na różnych stronach czytam sprzeczne opinie. Słyszałem, że można sporo zarobić, ale też łatwo stracić cały depozyt. Chciałbym poznać konkretne przykłady i porady od osób, które próbowały swoich sił. Nie wiem, czy najpierw lepiej trzymać się konta demo czy od razu ryzykować realną kasą. Macie jakieś sprawdzone strategie albo platformy?
Czy warto inwestować na Forexie?
Moim zdaniem klucz to psychologia. Nawet jak masz dobrą strategię, emocje potrafią cię zgubić. Ja ustalam limity strat na max 1% kapitału i zawsze się ich trzymam. Poza tym warto śledzić kalendarz makro, bo ruchy wiążą się z ważnymi danymi.
Forex to nie gra w kasynie, tu chodzi o analizę i plan. Ja korzystam z analizy wielo-ramowej: najpierw wykres dzienny, potem H4 i H1. Daje to lepszy przegląd trendu.
Mi osobiście nie podeszło, ale może ty masz większą cierpliwość.
U mnie podobny dylemat 🤔
Ja bym unikał, bo sporo czytałem o oszustwach.
Właśnie sam nie wiem, czy warto.
Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale ktoś pisał tu kiedyś o minimalnych depozytach.
Grałem dwa lata i na początku ledwo wychodziłem na zero, ale potem jak ogarnąłem zarządzanie kapitałem to było znacznie lepiej.
Chyba trzeba mieć troche kasy na start, ale nie wiem czy to prawda.
Podbijam temat, bo sam chciałem pytać.
U mnie się akurat udało coś zarobić, ale niewielko.
Są różne podejścia i każdy ma inne wyniki.
Próbowałem scalpingiem, okazało się za dużo stresu, odpuściłem i przeszedłem na swing.
Ja bym brał z głową, u mnie się sprawdziło demo najpierw.
Jeśli traktujesz to hobbystycznie, forex może być ok, ale jak chcesz na nim zarabiać na życie, to przygotuj się na masę nauki. Warto też śledzić analizy fundamentalne i techniczne. Sam kiedyś testowałem CFD, to większe ryzyko niż klasyczny spot.
Wydaje mi się, że dużo zależy od brokera, ale nie jestem pewien.
Miałem kumpla, który stracił sporo kasy, bo zgapił się przy sesji amerykańskiej i nie zamknął pozycji.
Też się nad tym zastanawiam.
Ja od kilku lat gram na Forexie i powiem ci, że bez solidnej strategii ani rusz. Najlepiej zacząć od konta demo, poznać środowisko, a potem stopniowo przenosić kapitał. Ważne są zarządzanie ryzykiem i ustawianie stop losów. Polecam kursy analizy technicznej, ale nie wierz we wszystkie sygnały z YT. Sam korzystam z XTB, bo mają niskie spready i prosty interfejs.