Planuję zmienić telefon i waham się między Samsungiem Galaxy J5 a A5. Chciałbym, żeby bateria wytrzymała cały dzień, aparat dawał radę przy słabszym świetle, a interfejs działał płynnie. Wiem, że A5 jest trochę droższy, ale może warto dopłacić? Ktoś używa jednego z tych modeli i może podzielić się wrażeniami? Z góry dzięki za pomoc!
Samsung J5 czy A5 – co byście wybrali?
Chyba A5 jest lepszy wybór, ale nie jestem pewny co do ceny.
Dobry temat, sam nie wiem co wybrać.
Też się nad tym zastanawiam, czekam na opinie.
Wydaje mi się, że A5 ma większą baterię, ale mogę się mylić.
U mnie A5 lepiej śmiga, J5 czasami muli przy większej ilości aplikacji.
Podbijam, też szukam odpowiedzi.
Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale J5 miał chyba słabszy moduł LTE.
W J5 masz zwykły slot microSD i wersję Dual SIM, a w A5 slot hybrydowy (albo dodatkowa karta, albo druga SIM). Dla niektórych może to być minus.
Pod względem baterii oba telefony mają około 3000 mAh, ale A5 jest lepiej zoptymalizowany, więc realnie działa dłużej. J5 na bardziej obciążonych aplikacjach szybciej się rozładowuje.
Może J5 starczy do prostych zadań, ale pewności nie mam.
Mam podobny dylemat 🙂
Używałem A5 przez rok, fajna obudowa i ekran, ale czasem bawiło mnie, że jest cięższy niż J5.
J5 spoko, ale A5 imo warty dopłaty.
A5 ma lepszy ekran i aparat, więc bym ten.
Jeżeli zależy Ci na wsparciu producenta, A5 dostaje łatki bezpieczeństwa i nowe wersje Androida przez co najmniej rok dłużej niż J5. To ma znaczenie, jeśli telefon chcesz użytkować dłużej.
Samsung J5 korzysta z układu Exynos 7870 i 2 GB RAM, podczas gdy A5 ma Exynos 7880 i nawet 3 GB RAM, więc jest zauważalnie szybszy przy wielozadaniowości. Do tego A5 dostaje aktualizacje dłużej niż J5.
Miałem oba telefony i finalnie zostałem przy A5 – lepsze wrażenia z codziennego użytkowania.
Trudno coś doradzić, każdy ma inne priorytety.
A5 ma metalową obudowę i wyświetlacz Super AMOLED w rozdzielczości Full HD, J5 ma tylko HD. Jeśli oglądasz sporo filmów czy przeglądasz zdjęcia, różnica jest widoczna.