Szukam miejsca gdzie kupię nasiona warzyw dobrej jakości. Ubiegły rok kiełkowanie było słabe i nie chcę znów stracić czasu. Myślałem o sklepach ogrodniczych, może też zamówienie online? Ktoś ma doświadczenie z polskimi producentami albo hurtowniami? Będę wdzięczny za każdą podpowiedź :)
Gdzie kupić dobre nasiona warzyw na działkę?
Ja brałem nasiona z firmy Szkółkarz i była spoko jakość, polecam.
Wydaje mi się, że w niektórych marketach budowlanych (chyba Leroy Merlin) mają nasiona, ale nie jestem pewien jakości.
Osobiście kupowałem w sklepie ogrodniczym Agrocentrum – tam oferowali odmiany regionalne i kiełkowały mi bez problemu. Jedyny minus to dłuższa dostawa w weekendy.
Też o tym myślę, bo w zeszłym roku kiełkowanie było lipne. podbijam temat.
Można też szukać na giełdach nasiennych, czasem pojawiają się małe rodzinne hodowle z ciekawymi odmianami i uczciwymi cenami.
Jeśli zależy Ci na solidnej firmie to zerknij na nasiona od PNOS Szamotuły – mają szeroki wybór i całkiem przyzwoitą cenę. Sam zamawiam u nich co sezon i nigdy mnie nie zawiedli, kiełkowanie zawsze powyżej 85%. Mają też punkty stacjonarne w kilku miastach, więc nie musisz czekać na paczkę tydzień.