Zastanawiam się nad studiami z zarządzania. Podobno daje to sporo możliwości w różnych branżach, ale nie wiem, czy nie lepiej pójść w jakiś mocno techniczny kierunek. Jak wyglądają praktyczne zajęcia i czy praca potem jest dobrze płatna? Ciekawi mnie też, czy lepiej wybrać państwówkę czy prywatną uczelnię. Będę wdzięczny za Wasze doświadczenia i opinie :)
Czy warto iść na studia z zarządzania?
Studiowałem zarządzanie na jednej z prywatnych uczelni i jednak odradzam, bo wykłady często były chaotyczne. Za to dużo dały mi praktyki w firmie, więc szukajcie miejsc z mocnym wsparciem w praktyczne projekty.
Zarządzanie to dość szeroki kierunek, uczysz się m.in. podstaw ekonomii, marketingu, HR i zarządzania projektami. Dużo zależy od uczelni – warto wybierać te z praktycznymi projektami i stażami. Po studiach łatwiej o junior role w działach operacyjnych czy HR, a z czasem można iść w konsulting albo własny biznes. Jeśli dorzucisz do tego certyfikat Agile lub dodatkowy kurs z analizy danych, masz fajny zestaw na rynku pracy.
Ja bym brał zarządzanie, u mnie spoko się sprawdziło i łatwo było znaleźć pracę po studiach.
Też się nad tym zastanawiałem, podbijam temat bo chcę wiedzieć co wy na to.