Drewniany czy betonowy strop – co lepiej wybrać?

Przez Piter_73 · 26.06.2026, 09:00 · Dom, ogród i nieruchomości · 9 wyświetleń
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie
Napisano 26.06.2026, 09:00
Planuję budowę niewielkiego domu jednorodzinnego i zastanawiam się nad typem stropu. Zastanawia mnie czy lepszy będzie strop drewniany, który podobno daje fajny klimat, czy betonowy dla większej trwałości. Myślę też o kosztach, szybkim montażu i izolacji akustycznej. Czy ktoś ma doświadczenie w tym temacie, jakie są wady i zalety obu rozwiązań? Będę wdzięczny za każdą sugestię :)
Napisano 27.06.2026, 13:35
Ja wybrałem beton i nie żałuję, chociaż montaż trwał trochę dłużej.
Napisano 03.07.2026, 10:15
chyba jak drewno to taniej i szybciej, ale nie wiem czy przy tym hałasie z góry to nie będzie lipa..
Napisano 16.07.2026, 13:10
W projektach często stosuje się stropy żelbetowe ze względu na dużą nośność i lepszą izolację akustyczną – szczególnie przy większych rozpiętościach. Betonowy strop monolityczny pozwala też na prostsze ukrycie instalacji. Strop drewniany wypada za to korzystniej cenowo i jest szybszy w montażu, ale wymaga impregnacji i częstszych kontroli stanu drewna. Przy małych budżetach i mniejszych pomieszczeniach drewno może być wystarczające, ale jeśli planujesz otwarte przestrzenie to jednak beton.
Napisano 16.07.2026, 18:55
U mnie w domu rodzinnym strop drewniany sprawdzał się przez lata, ale ostatnio wstawiliśmy betonowy w garażu i jest dużo ciszej pod nim. Drewno ładnie wyglądało, ale trzeba regularnie sprawdzać czy deski nie gniją, a beton niczym się nie martwiłem.
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie