Zastanawiam się ile naprawdę kosztuje budowa domu jednorodzinnego w naszym regionie. Słyszałem różne kwoty i ciężko mi to zweryfikować :) Macie jakieś realne dane albo rachunki z ostatnich lat? Interesuje mnie dom ok. 120m2 w technologii murowanej, stan deweloperski. Czy ktoś mógłby podzielić się szacunkami na m2 lub całościowo? Z góry dzięki za wszelkie info.
Ile kosztuje wybudowanie domu jednorodzinnego?
Mój dom 150m2 w podwarszawskim powiecie kosztował 700 tys. zł inkl. wykończenia pod klucz, chcieliśmy bez stresu.
Tez się nad tym zastanawiam, temat ważny.
Ja budowałem rok temu w małej miejscowości – 130m2 stan deweloperski kosztował mnie 600 tys. zł. Do tego działka i przyłącza były gratis, więc sporo zeszło na materiały.
Chyba czytałem kiedyś, że średnio to jakieś 4500 zł/m2, ale mogę się mylić.
U mnie wyszło ok. 4 tys. zł za m2 i to z robocizną.
Robiliśmy z żoną budżetowy dom 100m2, stawialiśmy sami dużo rzeczy i wyszło ok. 350k, ale sami płaciliśmy za materiały.
Fajnie by było zrobić zestawienie kosztów z kilku powiatów, wtedy będzie jasny obraz.
Wydaje mi się, że w mniejszych miejscowościach będzie taniej, ale dokładnie nie kojarzę ile.
Koszt budowy zależy od tego, jaki standard chcesz osiągnąć. Dla murowanej parterówki ok. 120m2 przy stanie surowym zamkniętym możesz liczyć ok. 2500–3000 zł/m2, a stan deweloperski to już 3500–4500 zł/m2. Do tego robocizna, przygotowanie terenu i media to często dodatkowe 80–120 tys. zł. W dużych miastach ceny mogą być wyższe nawet o 20%. Warto zrobić przetarg na roboty i porównać kilka ofert.
Przy planowaniu budżetu warto rozbić koszty na: fundamenty (ok. 500–600 zł/m2), ściany (400–500 zł/m2), dach (300–400 zł/m2) oraz instalacje (500–700 zł/m2). Zdarza się, że wykonawca oferuje pakiet dół + stan surowy za ok. 3000 zł/m2. Reszta to wykończenie, które może kosztować od 1000 do nawet 2000 zł/m2 w zależności od materiałów.
Sprawdzcie oferty lokalnych firm, czasem mają cenniki godzinowe i można oszacować koszty.