Moja suka ma tydzień do terminu i nie jestem pewna, kiedy zacznie rodzić. Słyszałam, że temperatura ciała spada, ale nie wiem dokładnie kiedy i o ile stopni. Zauważyłam też, że ostatnio wieczorem bardziej szuka sobie spokojnego miejsca i drapie podłogę. Czy ktoś może podzielić się objawami, które występowały u waszych suk przed porodem? Nie chcę przegapić niczego ważnego i chcę być gotowa. Z góry dzięki za każdą pomoc :)
Jak rozpoznać objawy zbliżającego się porodu u suki?
Gdy skurcze maciczne zaczęły się pojawiać, brzuch był widocznie napięty co kilka minut i można było wyczuć lekkie drgania.
Ja bym patrzył na zachowanie, drapanie to mega znak.
Zauważyłem też, że suka staje się apatyczna, ma mniejszy apetyt i nadmiernie się liże w okolicach krocza na dzień czy dwa przed.
Moja suka też wymiotowała przed porodem, warto mieć to na uwadze.
Ja tam czekam na porady bardziej doświadczonych.
Jeśli masz jakieś wątpliwości, lepiej zadzwoń do swojego weterynarza.
Obserwuj ją na bieżąco, ale nie stresuj nadmiernie swoją suczki.
Chyba suka boli brzuch jak łapie te skurcze?
Obserwowałem u swojej suczki spadek temperatury z ok. 38,5°C do 37,2°C na 12–24h przed porodem i to był pierwszy sygnał.
Jedna suka u mnie przeszła przez cieczkę trudniej, ale przed porodem zawsze jej temperatura spadała i była spokojniejsza.
U mnie podobny problem, czekam na więcej info.
Budowanie legowiska przez drapanie koca czy podłogi to kolejny sygnał, moja sunia robiła to intensywnie zanim zaczęła skurcze.
U mojej suczki wymioty zaczęły się kilka godzin przed porodem, byłem wtedy w szoku.
Czyste ręczniki i ciepłe miejsce to podstawa, moim zdaniem.
Nie panikuj jeśli poród potrwa trochę, suki mają różne tempo.
Może to brzmi głupio, ale czy suka może być bardziej przytulna zanim będzie rodzić?
Moja Labradorka miała trzy maluchy, najpierw obniżyła temperaturę, potem wytworzyła sobie legowisko w kącie i takie tam.
Nie jestem pewien, ale słyszałem o drżeniu ciała przed porodem.
Podbijam, bo za chwilę będę miał podobnie.