Zastanawiam się jak ogarnąć pellet ze słomy u siebie na wsi. Słoma już czeka na wysuszenie, myślałem o użyciu ręcznej prasy albo młynka. Nie mam dużego budżetu, więc szukam najprostszych rozwiązań. Czy ktoś to robił samodzielnie i może podpowiedzieć od czego zacząć? Może jakieś sprzęty diy albo tanie matryce? Nie chcę czegoś mega profesjonalnego, tylko coś do użytku domowego :)
Jak samemu zrobić pellet ze słomy?
Zwróć uwagę na wielkość otworów w matrycy – im mniejsze, tym bardziej zwarty pellet. Optymalna średnica to 6–8 mm. Większe granulki się łamią i potem więcej pyłu.
Też się nad tym zastanawiam, temat ciekawy.
Ja robiłem z wilgotnością ok 11% i wyszło spoko.
Chyba trzeba najpierw dobrze wysuszyć słomę, inaczej będzie się kleić w maszynie.
U nas na wsi przerabiamy słomę na pellet od dwóch sezonów, używamy prasy tłokowej ze stajni Obsieński. Te kostki palą się dość czysto, ale młyn powinien być solidny.
Tak ogólnie temat spoko, czekam na więcej niuansów.
Robiłem testy z domową praską hydrauliczną – działało, ale za wolno. Teraz mam większy młyn i jest dużo lepiej.
Moim zdaniem warto też pomyśleć o magazynowaniu wilgotnego pelletu, bo potrafi spleśnieć.
Najważniejsze to dobrać wilgotność słomy do około 10–12%, inaczej pellet się nie zwiąże. Słomę trzeba najpierw drobno posiekać młynkiem rolniczym lub sieczkarnią, a potem przesiewać, żeby usunąć większe kawałki. Do granulacji używa się prasy lub wytłaczarki z odpowiednią matrycą. Po uformowaniu granulki trzeba jeszcze wysuszyć, najlepiej w suszarce bębnowej lub taśmowej.
Ja dodawałem 5% trocin z drewna liściastego, dało ładniejszy pellet i mniej pyłu przy granulowaniu.
Wydaje mi się, że najprościej zainwestować w małą przerabialnię mobilną.
Jeżeli chcesz obniżyć tarcie w prasie, można dodać kilka procent glikolu propylenowego – ułatwia przepychanie masy przez matrycę, ale pamiętaj o dobrej wentylacji.
U mnie bez żadnych dodatków też szło gładko.
Ja bym brał matrycę 6 mm, u mnie działa bez zastrzeżeń.
Podbijam, bo sam nie wiem jak zacząć.