Na co zwrócić uwagę wynajmując mieszkanie, żeby nie dać się oszukać?

Przez zywy_pila · 18.06.2026, 12:00 · Biznes, finanse i prawo · 10 wyświetleń
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie
Napisano 18.06.2026, 12:00
Planuję wynająć mieszkanie w większym mieście i trochę się boję, że można wpaść na naciągaczy albo wplątać w kruczkowe zapisy umowy. Słyszałem, że niektóre oferty wyglądają fajnie, ale nikt nie sprawdził stanu prawnego lokalu. Chciałbym wiedzieć, czy warto korzystać z agencji, czy lepiej szukać bezpośrednio u właściciela. I jak zabezpieczyć się finansowo, jakie zapisy umowy są kluczowe. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i ostrzeżenia 😅
Napisano 19.06.2026, 08:00
Dodatkowo poproś właściciela o potwierdzenie wszystkich opłat za media w formie faktur lub rachunków. Dzięki temu będziesz wiedział, ile naprawdę płacił ostatni najemca i unikniesz zaskoczenia. Umowa może też zawierać zapis o możliwości weryfikacji stanu medialicznego raz na pół roku. To już takie dodatkowe zabezpieczenie.
Napisano 21.06.2026, 17:05
Miałem kiedyś wynajem od osoby, która okazała się nie być właścicielem - strata depozytu i nerwy. Teraz zawsze wypytuję o KW i zabieram wydruk z sądu na spotkanie. Dało mi to spokój i nie powtórzy się już ta wtopa.
Napisano 21.06.2026, 19:40
Zdecydowanie przed podpisaniem umowy sprawdź w księdze wieczystej właściciela nieruchomości przez portal Ministerstwa. Umowa powinna zawierać dokładny opis stanu mieszkania, wykaz wyposażenia i termin przekazania kluczy. Warto też zadbać o kaucję rozliczaną w konkretnym terminie i w określonej formie (np. przelew). Agencja może być droższa, ale czasem oszczędza masę stresu.
Napisano 25.06.2026, 19:25
Też się nad tym zastanawiam, temat jak najbardziej na czasie
Napisano 28.06.2026, 11:36
Nie mam dużego doświadczenia, ale słyszałem, że umowa na czas określony chroni lepiej najemcę niż na czas nieokreślony
Napisano 28.06.2026, 19:35
ja brałem przez sprawdzoną agencję i spokój, zero niespodzianek :)
Napisano 04.07.2026, 19:40
wydaje mi się, że dobrze by było zrobić protokół zdawczo-odbiorczy mieszkania zanim się wprowadzisz, ale nie jestem pewien
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie