Planuję kupić odkurzacz do basenu, bo ciągłe ręczne odkurzanie to koszmar. Nie wiem, czy brać jakiś automatyczny na baterię czy elektryczny ze stacją podłączoną do prądu. Basen mam ok. 4x2 m, nie jest ogromny, ale liście i piach dają w kość. Chciałbym coś łatwego w obsłudze, niezawodnego i w rozsądnej cenie. Może ktoś miał podobne dylematy? Z góry dzięki za wszystkie sugestie :)
Jaki odkurzacz polecacie do basenu ogrodowego?
Ja bym wyrzucił kasę na E10, mega sprawa.
Wydaje mi się, że Dolphin jest najlepszy, ale mogę się mylić.
Podbijam, też czekam na porady.
Moim zdaniem warto dokupić dodatkowy filtr do robota, bo ten standardowy szybko się zapycha. Też żałuję, że od razu nie kupiłem większego worka.
Yato ma też coś takiego, ale nie testowałem osobiście.
Sprawdź automatyczny odkurzacz Dolphin E10 – dobra jakość do małych basenów, łatwo się czyści i ma krótki kabel. Nie jest najtańszy, ale robi robotę i ma filtry wielokrotnego użytku.
Osobiście poleciłbym model Zodiac MX8 zasilany prądem – ma mocną pompę i poradzi sobie nawet z większymi zabrudzeniami, a do tego jest przyzwoicie wyceniony.
Przez rok miałem odkurzacz z zasilaniem z sieci i ciężko mi się nim manewrowało. Teraz celuję w bateriowy model, choć obawiam się, że będzie słabszy.
Też mam basen i szukam tego samego.
Kupiłem jakiś tani odkurzacz z Lidla rok temu, niby ok, ale baterii starczyło na 15 minut i trzeba było równocześnie czyścić ręcznie. Teraz mam Zodiac Vortex i o niebo lepszy.
Świetny temat, tez planuję kupić coś do basenu i będę patrzeć na wasze typy.
Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale chyba Intex miał coś podobnego.
Brałem Bestway i spoko, polecam.
Warto też rozważyć odkurzacz ciśnieniowy podłączany do filtra basenowego, nie kosztuje dużo, a działa cały czas podczas filtracji. Przy małych zbiornikach to często najlepszy kompromis.
Używałem ręcznego węża z końcówką, ale piach się zawsze gdzieś zaklejał. Teraz mam automata i spokój, polecam oszczędność czasu.
Na mały basen wystarczy zwykły ręczny odkurzacz z pompą.