ostatnio przypadkiem wróciłem do starych płyt Kim Wilde i mam ochotę znowu posłuchać tamtego klimatu lat 80. Kto z was też jej słuchał? Jakie macie ulubione kawałki – Kids in America to oczywiście klasyk, ale może polecacie coś mniej znanego? Szukam inspiracji 🙂
Kim Wilde – kto ją jeszcze pamięta i słucha?
Kim Wilde miała naprawdę charakterystyczny głos i całkiem niezłe teksty. Poza Kids in America sprawdź koniecznie View from a Bridge i Chequered Love – moim zdaniem to perły z debiutanckiej płyty. Jeśli lubisz coś lżejszego, polecam You Came z 1988 roku. Fajnie też posłuchać remiksów, które wyszły w latach 2000, dają zupełnie inny vibe.
Byłem na jej koncercie w Warszawie kilka lat temu i było naprawdę świetnie. Kim cały czas tryska energią, a największe hity brzmiały nawet lepiej na żywo niż na płytach. Do dziś wspominam to wykonanie Cambodia – ciarki miałem.
wydaje mi się, że w 90. robiła jakieś klubowe remiksy swoich hitów, ale nie jestem pewien czy to była oficjalna płyta czy tylko bootlegi 🙂