Planuję ocieplić dom o powierzchni około 100m2. Zastanawiam się, ile trzeba liczyć na całość: materiały + robocizna. Myślę o styropianie 15 cm, ale może wełna mineralna byłaby lepsza? Macie jakieś realne kwoty, które zapłaciliście? Będę wdzięczny za pomoc 😊
Ile może kosztować ocieplenie domu 100 m2?
Zdecydowałem się na wełnę 18 cm i wyszło 7,5k. Trochę drożej, ale w domu ciszej i cieplej.
Robiłem ocieplenie w zeszłym roku i za 120 m2 wyszło mi około 8 tys. zł – miałem styropian grafitowy 20 cm i droższy tynk.
Kumplowi robiłem ocieplenie 100 m2 za 5k – brał tani styropian i zwykły tynk. Niestety po dwóch latach w kilku miejscach pękło.
Ja bym liczył ok. 6–7 tysięcy, zależy od grubości izolacji i regionu.
Ostateczna cena zależy od tynku: akrylowy jest tańszy, silikonowy droższy o około 10 zł/m2. Do tego dochodzi przygotowanie podłoża, gruntowanie, narożniki.
Warto też popytać lokalne tartaki i hurtownie – czasem dają duże rabaty przy większym zamówieniu styropianu. Przy 100 m2 można zejść nawet do 45–50 zł/m2.
Gdzie masz dom? Bo ceny ekipy potrafią różnić się między województwami.
Jaką masz elewację teraz? Czasem trzeba demontaż starych warstw doliczyć.
Też chciałbym wiedzieć, ile mnie to wyniesie ;)
Styropian + robocizna u mnie to jakieś 50/m2, wyszło 5k i ok.
Może warto zrobić najpierw projekt i kosztorys, a potem sprawdzić ceny?
Wydaje mi się, że ktoś na grupie pisał o 60 zł/m2 ale nie pamiętam dokładnie.
Podbijam temat, bo sam się nad tym zastanawiam.
Chyba taniej wychodzi robić wiosną albo jesienią, ale nie jestem pewien.
Zależy jaką metodę chcesz zastosować: sam styropian czy cały system ETICS?
Z mojego doświadczenia ceny wahają się od 50 do 80 zł/m2 za kompletny system (styropian 15 cm, klej, siatka, tynk i robocizna). Przy 100 m2 wyjdzie więc w praktyce 5–8 tys. zł. Najdroższy element to tynk silikonowy, ale warto dopłacić, bo lepiej się trzyma i mniej pęka.
Mam podobny dylemat, ale jeszcze nie zebrałem ofert.
U mnie fachowiec wziął 65 zł/m2 i zapłaciłem w sumie 6,5k – robił solidnie, miałem dobry kontakt z ekipą.
U nas w Poznaniu ekipa wzięła 70 zł/m2, wyszło jakieś 7k z hakiem.