Jaką karmę polecacie dla border collie?

Przez AdiGru · 07.07.2026, 21:00 · Zwierzęta · 5 wyświetleń
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie
Napisano 07.07.2026, 21:00
Mam niespełna rocznego border collie, strasznie aktywny i non stop biega za piłką. Daję mu suchą karmę, ale nie wiem, czy to co mu teraz kupuję jest dobrej jakości. Zależy mi na dużo białka, zdrowym tłuszczu i składnikach bez sztucznych dodatków. Słyszałem o różnych markach, ale opinie są podzielone. Jakie karmy się sprawdziły u waszych borderów? Będę wdzięczny za każdą sugestię.
Napisano 09.07.2026, 16:55
Wydaje mi się, że karmy z indykiem mogą być ok, ale nie jestem pewien czy borderom to nie zaszkodzi.
Napisano 14.07.2026, 19:10
Dla border collie warto wybrać karmę z min. 25% białka i ok. 15–20% tłuszczu, bo mają wysoką aktywność. Sprawdzają się marki takie jak Acana lub Orijen, które mają prosty skład i wysoką zawartość mięsa. Zboża mogą być, ale lepiej w formie lekkostrawnej pszenicy czy ryżu. Pamiętaj o dostosowaniu porcji do wagi i stylu życia psa.
Napisano 15.07.2026, 19:20
Orijen rulez u mnie bez zająknięcia.
Napisano 18.07.2026, 19:50
Myślę, że kluczowe to obserwować reakcję psa na nowe jedzenie i ewentualnie mieszać karmy, żeby znaleźć złoty środek.
Napisano 20.07.2026, 15:35
Jeśli twój pies nie ma alergii, klasyczna karma ze zbożami, np. Brit Care Grain Free, będzie ok. Dla wrażliwych warto szukać opcji hipoalergicznych bez drobiu.
Napisano 20.07.2026, 17:50
Ja kupuję Acana dla mojego bordera i jest spoko, sierść lepsza i energia w normie.
Napisano 21.07.2026, 16:55
U mnie Luna jadła przez rok Purina Pro Plan Sport i wydawało mi się, że ma więcej siły, ale potem przerzuciłem na Brit Care Active i teraz ogólnie lepiej śpi.
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie