Zrobiłem w tym roku sporą ilość pomidorów na działce i zastanawiam się, czym je zasilić. Mam raczej gliniastą glebę i dotąd używałem głównie kompostu, ale plony nie są zachwycające. Słyszałem o nawozach potasowych i o dolomicie, ale nie wiem, kiedy i jak często ich używać. Ktoś ma doświadczenie z gotowymi nawozami dla pomidorów? Chciałbym ograniczyć chemię i postawić na coś skutecznego :-).
Czym najlepiej nawozić pomidory, żeby ładnie owocowały?
Jeśli wolisz naturalne rozwiązania to kompost z resztek roślinnych zmieszany z biohumusem 1:1 daje dobre efekty i poprawia strukturę gleby.
Dodałem dolomit i zauważyłem, że listki mniej żółkły, więc chyba to ważny składnik.
Dolistne opryski wapniem i mikroskładnikami (np. chelaty cynku, miedzi) pomagają unikać suchych końcówek pomidorów oraz niedoborów.
Ja polecam nawozy NPK o proporcjach 5-10-10, stosowałem je 3 razy w sezonie co dwa tygodnie i plony były naprawdę lepsze.
Też się nad tym głowię.
Może ktoś poleci nawóz w płynie do podlewania, ale nie wiem czy to działa.
Z mojego doświadczenia biohumus potrafi wyciągnąć roślinę z dołka, jeśli ziemia wyczerpana.
Nie jestem pewien, ale może dolomit wystarczy raz na sezon.
Stosuję nawozy wieloskładnikowe dedykowane pomidorom, np. Polifoskę, i dodaję do podlewania właśnie w fazie zawiązywania owoców.
Brakuje potasu? Weź siarczan potasu i będzie ok.
Z tego co się orientuję ważne jest też pH gleby, trzeba je najpierw skorygować.
Wydaje mi się, że warto dodać nawóz z wyższą zawartością fosforu przed kwitnieniem.
Miałem pomidory w tunelu foliowym i dawałem im co 10 dni nawóz do pomidorów rozpuszczalny w wodzie, plony mega.
Nie mam pojęcia, wy czytaliście coś ciekawego?
Testowałem w zeszłym roku granulowany Polifoską i było lepiej niż z samym kompostem.
Na większych plantacjach często stosuje się mocznik, ale nie wiem czy ma sens w małym ogródku.
U mnie spoko sprawdził się Algifert do pomidorów.