Mam problem z moim kotem. Od wczoraj ma rozwolnienie, kupki są luźne i wygląda na odwodnionego. Nie wiem czy to przez nową karmę czy może coś zjadł na dworze. Słyszałem o smectę i różnych probiotykach, ale nwm co wybrać. Macie jakieś domowe sposoby albo sprawdzone preparaty?
Co dać kotu przy biegunce?
Jak mój kot raz zjadł za dużo trawy i miał biegunkę, podawałem mu łyk mokrej karmy Gourmet Gold, tylko samego sosu. To trochę podsychazało jelita.
Probiotyk VetriScience też fajny, u mnie pomógł.
Węgiel aktywowany też warto mieć w domu, pomaga pochłaniać toksyny. 1 tabletka na 5 kg masy ciała, podana z odrobiną wody. Tylko nie długi kurs, max 2 dni. Kluczowe jest też aby kot miał stale dostęp do świeżej wody.
Z mojego doświadczenia najlepszy jest Lactibiane pet – to probiotyk w kapsułkach dla zwierząt, rozkruszam i mieszam z jedzeniem.
Ja bym spróbował karmić go mokrą karmą Applaws, niby delikatna.
Nie jestem specjalistą, ale ja na Twym miejscu skonsultowałbym to z wetem, bo biegunka potrafi odwadniać.
Tez miałem podobnie z moim kocurem, ciekawe jak to się potoczy.
Spróbuj podać kotu smectę w płynie rozpuszczoną w odrobinie wody. Działa osłaniająco na przewód pokarmowy. Do tego lekkostrawna dieta – gotowany kurczak bez przypraw i biały ryż. Jeśli biegunka nie ustąpi po 24 godzinach, lepiej iść do weterynarza.
U mnie zadziałał Enterol, pobrałem go od weta i po jednym dniu było lepiej.
Podbijam temat, bo ciekawi mnie czy znajdziesz rozwiązanie.
U mnie okazało się, że biegunkę wywołały robaki, więc weterynarz zalecił odrobaczenie. Czasami warto zrobić badanie kału, bo przyczyną mogą być pasożyty. Trzeba wykluczyć takie rzeczy.
Ja bym po prostu zrobił na wodzie gotowany kurczak, ryż i luz.
U mnie też zdarza się taka sytuacja, ale nie wiem co robić.
Mój Pers po przejściu na karmę bezzbożową dostał biegunki, wet dał mu płyn Ringera w zastrzyku i ciepłą dietę z puszki Vet-Concept Gastro. Zadziałało.
Chyba warto spróbować diety z lekkostrawną karmą weterynaryjną, ale nie mam pewności.
Daj kotu ugotowany ryż i marchewkę puree, pomaga.
Byłem w podobnej sytuacji – Weterynarz zalecił zastrzyk drótkodziałającego leku przeciwbiegunkowego i lekką dietę. Powinno zadziałać.
Nie mam niestety pomysłu, trzymam kciuki żeby szybko wyszło.
Tez mam pytanie o to, co myslicie o domowych sposobach.
Ostatnio przeglądający
10Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz, a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.