Potrzebuję agregatu do małej stolarni, ale nie wiem czy lepiej postawić na inwertorowy czy ten klasyczny z AVR. Zależy mi na stabilnym napięciu, bo będę zasilał tokarkę i frezarkę. Zastanawiam się też nad hałasem, spalaniem i serwisem. Czy ktoś ma doświadczenie z obiema wersjami i mógłby podpowiedzieć co wybrać? Dzięki za każdą podpowiedź 🙂
Co lepsze: agregat inwertorowy czy z AVR?
Jeśli planujesz zasilać kompresor czy duże obciążenia indukcyjne, AVR może lepiej sobie radzić z nagłymi szczytami prądu. Inwertorówka to z kolei lepszy wybór do laptopa, elektroniki i bardziej czułych urządzeń.
kupiłem AVR do budowy niewielkiej przyczepy i działa bez problemu pod dużym obciążeniem, ale przy elektronice potrafiły być skoki napięcia
ja bym brał inwertorówkę, ciszej i szybszy start
Dodam jeszcze, że agregat AVR zwykle cięższy i większy gabarytowo, a inwertorowy bardziej kompaktowy i mobilny.
może sprawdź opinie u sprzedawcy zanim zdecydujesz
ja tam bym celował w inwertorówkę
U siebie w garażu mam Yamahę AVR i działa bezawaryjnie, ale do elektroniki wolałbym jednak coś z inwertorem
u mnie podobnie, pytanie nadal otwarte
wydaje mi sie ze AVR jest bardziej wytrzymały ale moge sie mylic
testowałem oba typy w warsztacie stolarskim i lepiej wypadł inwertor, miałem mniej problemów z piłą i frezarką
nie wiem czy dobrze kojarzę ale chyba inwertory mają cyfrową regulacje?
podbijam bo sam chce wiedziec
Zwróć uwagę na moc szczytową i ciągłą, agregaty inwertorowe często mają ograniczoną moc ciągłą. Sprawdź też poziom hałasu i zużycie paliwa pod różnym obciążeniem.
echo tu echo tam 🙃
z AVR nie ma co kombinować, prościej
inwertor = mobilnosc i ciszej
Mam agregat inwertorowy od Hondy i spisuje sie świetnie przy lutowaniu i małych tokarkach, zero skoków napięcia, chociaż kosztował więcej
tez sie zastanawiam nad tym
Inwertorowe oferują stabilniejszą sinusoidę, co jest ważne przy elektronarzędziach z elektroniką. Mają też niższy pobór paliwa przy częściowym obciążeniu. AVR natomiast jest tańszy i prostszy w naprawie, ale mniej precyzyjny w stabilizacji napięcia.