Od kilku dni mam w domu malucha husky i mój pięcioletni labrador chyba go nie chce zaakceptować. Za każdym razem jak szczeniak pobiegnie w jego stronę to warczy i staje mu na drodze. Nie wiem co robic bo chciałbym żeby się dogadali, a nie byli w ciągłym stresie. Próbowałem odsuwać ich i dawać im osobne zabawki ale to nic nie zmienia. Macie jakieś sprawdzone sposoby na wprowadzenie pupila do stada? Będę mega wdzięczny za pomysły, bo nie chcę żeby ktoś ucierpiał :)
Co zrobić, żeby dorosły pies zaakceptował szczeniaka?
chyba najlepiej wpuścić szczeniaka na chwilke do pokoju a potem go zabrać, ale nie jestem pewien czy to coś da
Można też spróbować wprowadzać nowych członków stadka po kawałku, nie na raz.
podbijam temat, bo mnie to ciekawi
w moim przypadku pomogło wspólne karmienie obok siebie – starszy pies kojarzył szczeniaka z czymś pozytywnym
Dobrze jest też przydzielić każdemu psu oddzielne zabawki i smakołyki, by uniknąć rywalizacji, oraz regularnie ćwiczyć z nimi komendy typu "siad" czy "zostań".
Mój owczarek po pojawieniu się malucha warczał i uciekał, ale pomogły wspólne sesje z behawiorystą i dużo cierpliwości – teraz są kumplami.
zwróć uwagę na mowę ciała obydwu, jak się rozluźnią to znak, że idzie w dobrą stronę
U mnie ogarnęło się jak dawałem psu jego ulubione zabawki a maluch obok.
Warto wprowadzić psa i szczeniaka w neutralnej strefie, np. na spacerze, trzymać na smyczach, nagradzać każdego za spokojne zachowanie i stopniowo wydłużać czas razem. Przydaje się też rozdzielne legowiska na początek.
Ja po prostu pilnowałem żeby starszy miał swoje miejsce i luz.
tez mam taki problem, czekam na porady
nie wiem czy to dobry pomysł, ale może feromony uspokajające dla psa coś dadzą