Zbliża się komunia mojego chrześniaka i kompletnie nie wiem, ile kasy wypada wręczyć. Słyszałem różne kwoty – jedni mówią, że 200 zł to max skromnie, inni że 400–500 to standard. Nie chcę przesadzić, ani wyglądać na skąpca, ale też nie spalić się z wydatkiem. Macie jakieś doświadczenia, ile Wy daliście swoim chrześniakom? Z góry dzięki 😉
Ile wypada dać jako chrzestny na komunię?
Jeśli nie chcesz dawać dużej sumy, możesz dołożyć coś symbolicznego – różaniec albo modlitewnik, wtedy 100–150 zł wystarczy.
Nie wiem czy 200 to nie za mało przy dzisiejszych cenach prezentów...
Dałem 300 zł i dostałem info od mamy, że dla dziecka było to miłe, a im zależało na pamiątce, nie na wielkiej kwocie.
Też się nad tym zastanawiam :)
u mnie 250 poszło w pięknej kopercie
Ja dałam 300 zł i nie słyszałam żadnych narzekań.
Sprawdź z matką dziecka – czasem rodzice mają konkretne oczekiwania co do koperty. Lepiej z nimi pogadać niż zgadywać.
Jako chrzestny bratanka dałem 350 zł i kupiłem też ładną książeczkę do nabożeństw, wyszło ok.
Też bym wiedział ile dam jak zbierze się więcej odpowiedzi.
Moja siostra dała 500 zł i potem żałowała – rodzice porównali, że to więcej niż inni.
Ja bym szedł w okolice 200 zł.
Chyba około 250 zł to taki sweet spot, ale nie dam głowy.
Generalnie w tym roku większość chrzestnych daje między 200 a 300 zł. Jeśli chcesz coś dodatkowego, można dorzucić drobny upominek typu album na zdjęcia z tej uroczystości.
Byłem chrzestnym rok temu i dałem 250 zł oraz małą biblię dla dziecka, rodzice byli zadowoleni.