Prowadzę małą stronę z forum dla miłośników fotografii i kompletnie nie wiem jak zabrać się za RODO. Słyszałem że trzeba mieć jakieś klauzule i regulamin, ale czy to wystarczy? Zastanawiam się też czy trzeba wyznaczyć inspektora czy lepiej iść od razu do prawnika. Gdzie szukać wzorów dokumentów i na co jeszcze zwrócić uwagę? Będę wdzięczny za każdą wskazówkę i przykłady działań :)
Jak wdrożyć RODO na stronie z dyskusjami?
Czekam na kolejne rady od osób bardziej obeznanych w temacie
Jak robiłem wdrożenie to też unikałem kosztów, ściągnąłem wzory z sieci, potem korygowałem i dopiero konsultowałem klauzule z prawnikiem. Da się to tak ogarnąć.
Ja bym od razu zlecił prawnikowi, taniej niż później grzywna 😜
Chyba są gdzieś darmowe wzory dokumentów, ja widziałem coś na GitHubie ale nie wiem czy aktualne
Ooo, świetnie że ktoś poruszył ten temat, będę obserwować
Zwróć uwagę na procedury reagowania na incydenty i zgłaszania naruszeń do UODO w ciągu 72h. Przygotuj wzór zgłoszenia, szkol pracowników i dokumentuj wszystko – to naprawdę kluczowe.
Nie zapomnij też o obowiązku informacyjnym wobec użytkowników – klauzule o prawach osób, okresie przechowywania danych, odbiorcach. Przyda się cookie banner z linkiem do polityki prywatności. I zabezpieczenie serwera.
Wydaje mi się, że trzeba zgłosić działalność do GIODO albo jak to się teraz nazywa… ale nie jestem pewien do końca
Ostatnio przeglądający
8Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz, a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.