Zastanawiam się nad wypadkiem nad Morze Czerwone pod koniec października, ale nie mogę zdecydować między Hurghadą a Sharm el Sheikh. Podobno w Sharm lepsze rafy do nurkowania, ale w Hurghadzie ponoć fajniejsze plaże :) Ktoś był w tych miejscach i może porównać? Będzie też sporo czasu na chill i jakieś wycieczki, więc każda wskazówka się przyda. Dzięki!
Hurghada czy Sharm el Sheikh – gdzie lepiej spędzić urlop?
Nie jestem ekspertem, ale kojarzę, że Sharm ma lepsze plaże skaliste.
Nie wiem czy dobrze pamiętam, Sharm podobno ma fajniejsze kluby wieczorem?
Sharm ma lepszą rafę, tyle w temacie :)
W 2018 byłam w Sharm el Sheikh i codziennie wynajmowaliśmy skuter wodny, a poza tym super organizowane nurkowania. W Hurghadzie z kolei byłam w 2015 i trochę mi brakowało miasteczka poza resortem.
Z mojej perspektywy kluczowy jest port: w Sharm wycieczkowe łodzie odpływają prawie codziennie, także łatwo skoczyć na snorkeling z innymi turystami. W Hurghadzie też są łódki, ale mniejszy wybór tras. Jeśli chcecie mieć spory wybór kajaków, paddleboardów i wypakowany hotel, to Hurghada. Ale na prawdziwych reefach lepiej Sharm.
Może ktoś potwierdzi czy w Hurghadzie jest coś ciekawego do zwiedzania poza plażami.
Czekam na opinie, może ktoś był niedawno.
Słyszałem o obu, ale nic konkretnego.
Oba miejsca mają swoje plusy i minusy, więc to kwestia priorytetów – nurkowanie vs chill na plaży.
Też się zastanawiam nad tym wyborem.
W razie czego Hurghada ma więcej hotelowych animacji.
Jeśli planujecie też jakieś wycieczki fakultatywne, to z Hurghady łatwiej wypuścić się na Safari na quadach albo do Luxoru. Sharm ma za to bliżej do Kanionu Kolorowego i Starego Miasta w Naama Bay. W sezonie niższym ceny w Hurghadzie spadały mocno, bo jest więcej bazy hotelowej. Natomiast w Sharm widziałem mniej promocji. Warto też sprawdzić opinie hoteli na booking.com, bo standardy bywają różne w obu miejscach.
Warto jeszcze zwrócić uwagę na infrastrukturę - Sharm ma więcej barów i klubów w Naama Bay, natomiast Hurghada to raczej spokojniejsze ośrodki. W miesiącach jesiennych różnica w temperaturach praktycznie niezauważalna. W Sharm często wieczorem wieje lekki wietrzyk, więc może być chłodniej. W Hurghadzie wieczór jest bardziej cichy. Generalnie nocne życie to plus dla Sharm.
Byłem w Hurghadzie rok temu i hotel miał mega atrakcje dla dzieci, ale sama plaża była dosyć zatłoczona. W Sharmie natomiast byłem dwa lata temu na nurkach – rafy zapierające dech w piersiach, serio polecam.
Hm, też mam dylemat, może ktoś więcej napisze.
Mój kuzyn pracował w biurze podróży i często polecał Hurghadę dla rodzin z dziećmi, bo hotelowe animacje petarda. Sam tam byłem kiedyś i faktycznie rozrywka non stop.
Hurghada spoko na chill, ceny trochę niższe.
Jak lubisz nurkować to bierz Sharm bez zastanowienia.
Chyba w Hurghadzie mniej ludzi, ale nie wiem czy to prawda.