Zastanawiam się ostatnio jak to w ogóle działa, bo widzę dwie opcje: test płytkowy i jakiś strumieniowy. Czy to znaczy, że w płytkowym sprawdza się transfer kawałkami, a strumieniowy non stop? Który będzie realniej pokazywał prędkość uploadu i downloadu? Macie jakieś doświadczenia albo linki do wyjaśnienia? Używam czasem speedtest.pl i coś tam pokazuje, ale nie wiem czy to test płytkowy czy strumieniowy 😂 Ogólnie zależy mi na dokładnym pomiarze, żeby wiedzieć czy faktycznie opłaca mi się przepłacać za szybszy pakiet.
Test płytkowy czy strumieniowy – który lepiej mierzy przepustowość internetu?
Kiedyś bazowałem tylko na testach płytkowych i myślałem, że mam super szybką sieć, ale jak odpaliłem streaming wideo to były lagi. Od tego czasu patrzę głównie na test strumieniowy, bo lepiej widać realne możliwości łącza pod obciążeniem.
U mnie strumieniowy lepiej pokazywał realną szybkość, ale płytkowy przydaje się do diagnostyki.
Chyba płytkowy jest bardziej precyzyjny przy małych plikach, ale nie jestem pewien czy tak to działa dokładnie.
W testach płytkowych przesyłane są fragmenty danych o stałym rozmiarze, co pozwala ocenić przepustowość w różnych warunkach sieci. Test strumieniowy natomiast mierzy ciągły transfer, więc lepiej obrazuje faktyczną wydajność łącza przy dużych obciążeniach. Jeśli potrzebujesz wiedzieć typową szybkość przy długotrwałym pobieraniu, wybierz strumieniowy. Płytkowy z kolei lepiej wychwytuje krótkie przerwy i opóźnienia. Oba mogą się przydać, ale ja polecam zacząć od strumieniowego.
Też się nad tym zastanawiałem, temat ciekawy.