Test płytkowy czy strumieniowy – który lepiej mierzy przepustowość internetu?

Przez philip8 · 03.07.2026, 13:20 · Technologia i elektronika · 7 wyświetleń
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie
Napisano 03.07.2026, 13:20
Zastanawiam się ostatnio jak to w ogóle działa, bo widzę dwie opcje: test płytkowy i jakiś strumieniowy. Czy to znaczy, że w płytkowym sprawdza się transfer kawałkami, a strumieniowy non stop? Który będzie realniej pokazywał prędkość uploadu i downloadu? Macie jakieś doświadczenia albo linki do wyjaśnienia? Używam czasem speedtest.pl i coś tam pokazuje, ale nie wiem czy to test płytkowy czy strumieniowy 😂 Ogólnie zależy mi na dokładnym pomiarze, żeby wiedzieć czy faktycznie opłaca mi się przepłacać za szybszy pakiet.
Napisano 08.07.2026, 07:55
Kiedyś bazowałem tylko na testach płytkowych i myślałem, że mam super szybką sieć, ale jak odpaliłem streaming wideo to były lagi. Od tego czasu patrzę głównie na test strumieniowy, bo lepiej widać realne możliwości łącza pod obciążeniem.
Napisano 15.07.2026, 20:55
U mnie strumieniowy lepiej pokazywał realną szybkość, ale płytkowy przydaje się do diagnostyki.
Napisano 16.07.2026, 14:20
Chyba płytkowy jest bardziej precyzyjny przy małych plikach, ale nie jestem pewien czy tak to działa dokładnie.
Napisano 16.07.2026, 22:20
W testach płytkowych przesyłane są fragmenty danych o stałym rozmiarze, co pozwala ocenić przepustowość w różnych warunkach sieci. Test strumieniowy natomiast mierzy ciągły transfer, więc lepiej obrazuje faktyczną wydajność łącza przy dużych obciążeniach. Jeśli potrzebujesz wiedzieć typową szybkość przy długotrwałym pobieraniu, wybierz strumieniowy. Płytkowy z kolei lepiej wychwytuje krótkie przerwy i opóźnienia. Oba mogą się przydać, ale ja polecam zacząć od strumieniowego.
Napisano 17.07.2026, 00:00
Też się nad tym zastanawiałem, temat ciekawy.
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie