Potrzebuję kupić kilkanaście palet po zwrotach na magazyn, ale nie wiem gdzie się po nie wybrać. Szukałem w internetowych ogłoszeniach, ale ceny albo koszty transportu zbyt wysokie. Może są jakieś lokalne składnice czy skupy palet? Zależy mi na przyzwoitej cenie i stanie palet, żebym nie musiał ich od razu naprawiać 😉. Może ktoś tu korzystał z jakiejś firmy, która sprzedaje zwrotki. Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi.
Gdzie znaleźć tanie palety po zwrotach?
U nas jest największy skup palet w sąsiednim mieście, polecam ich ofertę.
Firmy recyklingowe też skupują palety zwrotne, odnawiają je i sprzedają. Zwykle mają dobry wybór i lepsze ceny niż duże sieci.
Skupiłem od rolnika, miał nadmiar, koszt minimalny.
Ja znalazłem używki u lokalnej spedycji i było ok.
może małe stolarnie biorą zwrotki i sprzedają, ale nie wiem jak z ceną
Jeśli zależy Ci na jakości, szukaj palet EPAL od autoryzowanych dystrybutorów jako używane. Szybciej znajdujesz pewny towar, ale cena trochę wyższa.
Czekam na więcej podpowiedzi, sam nie wiem gdzie iść w tym temacie
Wysyłaj zapytania ofertowe do operatorów logistycznych (np. Chep, Euro Pool System) – mają program skupu zwrotnych palet i czasem robią promocje dla nowych klientów.
Korzystałem z CHEP – drogie, ale pewne i zgodne ze standardami. Dla fabryki warto, ale do garażu overkill.
Ja brałem na giełdzie palet, wyszło super i tanio.
u mnie podobny problem, czekam na rady
Skontaktuj się z firmami kurierskimi czy spedycyjnymi w okolicy – często magazynują palety, które im wróciły, i chętnie je sprzedadzą, żeby odciążyć plac.
Zajrzyj na fejsbukową grupę – ludzie oddają zwrotne palety za darmo lub za symboliczne 5 zł.
Fajna dyskusja, może ktoś podrzuci konkretny kontakt
chyba wszędzie wychodzi drogo
Kupowałem zwrotki z fabryki mebli – jak nowe i w dużych ilościach. Hurtownie czasem sprzedają resztki po produkcyjnych zwrotach.
nie wiem czy wolno kupować EPAL bez papierów, ktoś ogarnia temat?
też się zastanawiam nad tym
hm ciekawe gdzie to ogarniać