Chcę wyrejestrować moje stare auto i sobie je rozebrać na części. Nigdy wcześniej tego nie robiłem więc nie wiem jakie dokumenty muszę mieć, na co zwrócić uwagę w urzędzie, czy trzeba jakieś zaświadczenie ze stacji demontażu. Ktoś robił coś takiego? Zależy mi żeby załatwić to szybko i bez niepotrzebnych opłat.
Jak wyrejestrować auto i zostawić je na części?
po załatwneiu w urzędzie możesz rozkręcać bez obaw
Formularz można też wysłać przez ePUAP, ale lepszy kontakt osobisty bo unikniesz braków. Kserówki dokumentów mogą być potrzebne.
Podbijam temat, ktoś więcej wie?
Dobra sprawa, sam bym chciał wiedzieć jak to robić.
chyba też trzeba mieć zaświadczenie z demontażu, ale mogę się mylić.
Kiedyś zostawiłem auto na części i urząd poprosił mnie o oświadczenie że auta nie dopuszczałem do ruchu, potem zwróciłem tablice i po sprawie.
nie wiem czy na części to inaczej się traktuje, chyba normalnie jak wyrejestrowanie całkowite
Też się nad tym zastanawiam, bo mam podobny grat.
u mnie zrobione w 15 minut i po kłopocie
Musisz iść do Wydziału Komunikacji z dowodem rejestracyjnym, wypełnić formularz ZAW-1 (wniosek o wyrejestrowanie), zwrócić tablice i kartę pojazdu. Jeżeli auto ma być rozebrane na części, nie potrzebujesz zaświadczenia stacji demontażu, ale warto od razu poinformować urząd. Opłata to około 80 zł. Po wyrejestrowaniu auto nie istnieje w ewidencji i możesz spokojnie zabrać części na sprzedaż lub do użytku.
Ja bym najpierw skasował ubezpieczenie, potem do urzędu.
Ja odpuściłem sobie urzędy i oddałem auto na złom, ogarneli wszystko za mnie.
Przy okazji pamiętaj, że jeśli trzymasz tablice, musisz je zwrócić. No i warto poinformować ubezpieczyciela, żeby Ci składki nie pobierali po wyrejestrowaniu.
Pamiętaj też, że jeśli auto nie ma ważnych badań technicznych, urząd może wymagać dodatkowej opłaty administracyjnej lub oświadczenia o braku możliwości jazdy.
W praktyce wystarczy formularz w urzędzie i lipa, części sobie możesz wziąć, nikt nie będzie liczyć.
też bym chętnie poznał cennik urzędu
wydaje mi się, że potrzebny jest jeszcze dowód utylizacji, ale nie jestem pewien
mam stary opel, zrobiłem to miesiąc temu, papiery i tablice oddane, części były jak znalazł.
Ostatnio przeglądający
9Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz, a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.