Zastanawiam się czy do samochodu lepszy będzie tablet z GPS-em czy klasyczna nawigacja. Tablet kusi większym ekranem i możliwością korzystania z innych aplikacji, ale boję się, że bateria i montaż mogą być problemem. Z drugiej strony nawigacja wydaje się pewniejsza i prostsza w obsłudze w trasie. Macie może porównanie obu rozwiązań? Co byście wybrali i dlaczego?
Co lepsze do auta: tablet czy dedykowana nawigacja?
podbijam temat bo sam wciąż nie wiem co wybrać
ja bym brał nawigację, tablet się rozładuje albo zgubi zasięg
Mój kumpel miał tablet w aucie i po paru miesiącach się zawieszał bo soft mu wariował, a ja od dwóch lat jeżdżę z Garminem i zero problemów. Każdy update robię w domu przez wifi i GPS łapie od strzała. Jeśli priorytet to stabilność to weź nawigację.
chyba tablet wymaga też jakiegoś dodatkowego zasilania w aucie? nie jestem pewien ale chyba samo gniazdko od zapalniczki to za mało
Tablet rzeczywiście ma większy ekran i aplikacje, ale pamiętaj że GPS w tablecie często ma gorszy moduł i potrafi gubić fix w tunelach. Dedykowana nawigacja jest zoptymalizowana pod nawigowanie – mamy offline mapy, regularne aktualizacje i lepszy uchwyt. Jeśli często jeździsz poza miastem, nawigacja offline może być dużą zaletą. Z kolei jeśli potrzebujesz też internetu czy Spotify, tablet sprawdzi się bardziej uniwersalnie.