Przeglądałem ostatnio różne strony i zauważyłem, że niektóre kończą się na .co.uk. Nie ogarniam do końca co to oznacza i dlaczego nie używają zwykłego .com czy .pl. Czy to jakiś ograniczony rynek albo tylko firmy mogą takie mieć? Czy to wpływa jakoś na pozycjonowanie? Może ktoś miał z tym do czynienia? Dzięki za pomoc :)
Co oznacza końcówka .co.uk w adresie strony?
No nie wiem, może to tylko moda? :)
Spoko, myślałem, że to coś bardziej skomplikowanego.
Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale kiedyś rezygnowałem z .co.uk, bo lepiej wyglądało .com.
Miałem sklep online i dzięki domenie .co.uk faktycznie w Google pojawialiśmy się wyżej na UK.
Końcówka .uk pojawiła się niedawno (bez co), ale .co.uk nadal jest popularne ze względu na historię.
Wydaje mi się, że .co.uk jest tańsza niż .com, ale nie jestem pewien.
Ciekawe, nigdy się nad tym nie zastanawiałem.
Miałem kiedyś zamieszanie z DNS gdy przekierowywałem .co.uk na główną stronę, ale support DNS szybko pomógł.
Kiedyś rejestrowałem .co.uk dla małego sklepu i faktycznie miałem większe zasięgi w UK, ale support była dość wolna.
U mnie też leci pomysł na stronę w UK, zobaczymy.
Fajnie się czyta takie tematy.
A ja myślałem, że to to samo co .com, ale dla UK, hehe.
U mnie padła na .co.uk i spoko działa.
Podbijam temat, bo też nie ogarniam tych rozszerzeń.
Chyba kiedyś słyszałem, że .co.uk jest preferowane w wyszukiwarce Google UK.
Heh, też mam to samo pytanie.
Domena .co.uk to tzw. ccTLD (country code Top Level Domain) przypisana do Wielkiej Brytanii, używana głównie przez firmy (co pochodzi od ang. commercial).
Formalnie .co.uk mogą wykupić praktycznie każdy, ale wymagają lokalnego adresu firmy lub pośrednika.
Z SEO punktu widzenia .co.uk sygnalizuje wyszukiwarkom, że content jest skierowany do użytkowników z Wielkiej Brytanii.